Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.08.05. 09:00 bezzegszilvia

Ne várj a kirúgásra avagy állás máról holnapra

Címkék: hr válság hitelesség fejvadász tanácsadó

A munkaerőpiacon sem lehet a válság felett szemet hunyni. Érezzük ezt mi is, fejvadászat oldaláról: a munkavállalók egy része, illetve a vállalatok is „kivárnak”.

Míg a jelenlegi munkahelyükkel elégedetlen dolgozók egy része a „biztosnak” tűnő állásukat nem merik feladni, addig a cégek a megüresedett helyeket első körben belső pályáztatással és kereséssel, pozíció összevonással, s csupán legutolsó esetben tanácsadó/fejvadász cég bevonásával töltetik be.

Személyes tapasztalataim alapján kiindulva azt látom, hogy a vállalatok egészen addig, amíg nem „égető” a probléma, nem töltik be a megüresedett pozíciókat. Sokszor előfordul, hogy a megüresedett állásra már megtalálta a fejvadász cég a legalkalmasabb pályázókat (jelölteket), ám a megbízó cég még vár a felvétellel, mert folyamatosan változik a HR stratégia.

 

Sok múlik a tanácsadón, mennyire tudja a két fél érdekét egyeztetni, s miközben a vállalatról igyekszik minden terhet levenni az interjúkkal és további folyamatokkal kapcsolatban, a pályázó(k) lelkét is ápolja, s érdeklődés(üke)t fenntartva tartja velük a kapcsolatot. Mégis előfordulhat, hogy „elveszítjük” a legalkalmasabb jelöltet a lassú, elhúzódó folyamatok miatt.

 

Azt látom, mindannyian kényszerpályán mozgunk. Fájó érzés megélni, hogy emiatt nem talál egymásra a tökéletes jelölt és a munkáltató. A projekt minden résztvevője érzi ezt. Mégis, hiszek abban, hogy a jelenlegi zűrzavar is véget ér egyszer!


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr711286135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pan77 2009.08.06. 13:48:13

Az a baj, hogy hiába a tanácsadó, hiába a kiképzés, felkészülés, a piac diktál. Ráadásul sem az elmúlt egy év, sem az előrejelzések nem adnak okot arra, hogy bizakodjunk. Valóban, ez most kényszerpálya. És ha csak az építőiparra gondolok...
arch-tv.hu/archtv/drupal/?q=node/701

Szóval gáz van babám, de nagyon!

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.06. 15:26:50

@pan77:
Tapasztalataim alapján tanácsadó, coach és a releváns szakmai tapasztalat segít az elhelyezkedésben.

Valóban a piac diktál. Tovább gondolva, a piac alakulását - globálisan - mégis mi, emberek határozzuk meg. Rajtunk múlik, hogy az adott helyzetet hogy éljük meg, illetve milyen előnyöket tudunk abból kovácsolni. Minden változás, így a válság is magában hordozza a fejlődés lehetőségét. Ahogy a világ változik, így nekünk is lépést kell(ene) vele tartani.

Azt tapasztalom, a piacon már most érezhető fellendülés. Az, hogy ez mennyi ideig fog ez tartani, illetve várható-e újabb recesszió, azt nehéz volna megjósolni. Egy biztos: a válságnak is vége lesz! S mi lesz addig? Tanuljunk és fejlődjünk :)

Gloucester 2009.08.27. 00:42:00

A cím alapján ítélve vártam volna tanácsot is a cikkben. A sorok között az olvasható, hogy "fogadd el a fejvadász ajánlatát". De a megbízást adó cég mégis kivár, ezért nem a munkavállalóval van a baj, ha megvárja, amíg kirúgják... vagy csak a cím rossz(?)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.27. 09:16:38

@Gloucester:
A ’ne várj a kirúgásra’ arra vonatkozik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben érdemes meghallgatni egy állásajánlatot. Az ’állás máról holnapra’ szlogen pedig némi iróniát tükröz ;)
Tanács? Véleményem szerint egyrészt nyitottnak kell lenni az ajánlatokra, más részről érdemes megnézni azt is, milyen fejvadász/munkaerő-kölcsönző cégen keresztül keres az ember állást.
S hogyan lehet eldönteni, melyik céghez érdemes fordulni? Lehet ismerősök-barátok tapasztalataira hagyatkozni, illetve ha elküldöd egy fejvadász/közvetítő vállalatnak az életrajzodat – akár adatbázisba, akár pozíciót megpályázva – kiderül, mennyit számít náluk az ember (kapsz-e visszajelzést).

Én személy szerint csak olyan céghez adom és adtam a nevem, ahol érték az ember.
süti beállítások módosítása