Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.09.25. 09:00 bezzegszilvia

Térj észhez!

Címkék: web2.0 munka hr állás bér alkalmazott pályakezdő

Talán egy munkakörnél sem találkoztam annyira irreleváns bérigény megfogalmazással a fiatal, néhány hónap tapasztalattal rendelkezők körében, mint ahogy azt jó pár munkavállaló tette egy ’junior online marketing’ pozíció esetében.

Maga a terület elég újnak számít, annak ellenére, hogy egyre többen nevezik magukat online marketingesnek (pl. értékesítő, ügyfélkapcsolati munkatárs). Be kell, hogy valljam, az online piac és a szakma megismerése sok időráfordítással járt, de megérte! :-) Elengedhetetlen ez ahhoz is, hogy a strukturált telefoninterjúnál megfelelő kérdéseket tegyek fel, illetve átlássak azokon, akik jobb színben akarják magukat feltűntetni.

 

A megszólítottak között akadt jó pár szinte pályakezdő jelölt, aki a néhány hónapos munkatapasztalatával akkora bérigényt jelölt meg, mint a több éves tapasztalattal rendelkezők. A bérigényben túl magasra szárnyalókat gyakorlati tanácsokkal segítettem (tapasztalat kontra bérigény), mert irreleváns igényükkel nem fognak munkát találni. Azt csak remélni tudom, hogy értő figyelemre találtak ezek.

Hasznos lenne, ha az oktatási intézmények a nagy betűs életre is felkészítenék a nebulókat, hiszen a végzettség még nem minden ;)


26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr231405701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.25. 09:36:50

Mi az a junior online marketing? Lehetne kezdő internetes kereskedőnek hívni?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.25. 09:39:33

Mi az a struktúrált telefoninterjú? Lehetne szerkesztett telefonbeszélgetésnek hívni? És mi van akkor, ha a beszélgető partner nem hagyja magára kényszeríteni a "struktúrát", el-elkalandozik, vagy megsértődik és leteszi a telót?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.25. 09:41:37

Mi az az irreleváns igény? nem lehetne túlzottnak nevezni?

Drága Szilvia! Te eddig tudtál magyarul, mi jött rád máma? Átmentél a gyűlölt HR-es kategóriába? Gyere vissza, kérlek!

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.25. 09:41:38

@Strici:
A ’kezdő’ és ’junior’ egymás szinonimája, tehát azt gondolom, mindkét elnevezés helytálló. Azonban míg kereskedő értékesít, addig a marketinges a kreatív részét látja el a teendőknek.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.25. 09:42:53

Már az is nagy szó lenne, ha az oktatási intézmények a szakma alapjait megtanítanák. NEM a bérigény megtanítása a cél.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.25. 09:45:08

@bezzegszilvia: Viszont a kezdő magyarul van. Ebben az országban élünk. Mi az, hogy kreatív? Nem konstruktív? A kreatív ui. marhaság is lehet. De most komolyan: Nem lehet ezt a munkakört teljes egészében köznyelven megfogalmazni?

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.25. 09:52:41

@Strici:
Azért vagyok fejvadász, mert tudom a beszélgetést abba az irányba terelni, amerre szeretném ;) Belefér az el-elkalandozás is, sőt, személyesebbé teszi a beszélgetést, ha figyelek rá, a háttérzajokra.
Őszintén sajnálom, hogy azért, mert idegen szavakat használtam a posztban, az már „gyűlölt HR-es” kategóriát jelent.
Oktatási intézmények tanítása alatt én se a bérigényt értettem! A nagybetűs ÉLET sokkal több mindent foglal magában, mint a kereset.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.25. 09:53:14

@Strici:
S mi történt ma veled, hogy folyamatosan a hibákat keresed?

igaziatommaki 2009.09.25. 10:07:48

Honnan tudjam a bérigényt? Mondok egy példát: egy magyar tuladonú ingatlanközvetitő zrt-nél(többezer fő) a hr vezető hölgy bruttó 300-at keres,a német multi ahol dolgoztam (jelenleg 220 fő) a hr vezetőnő br. 1,5 millát keres+cafeteria+prémium.
Most ha hirdet 1 cég (soxor anonim) 1 hr vezető pozit, mi a fenét mondjak? mert a magyar zrt-nél 320-ért már röhögőgörcs jár-eltúlzott, a németnél ha 550-et mondok ott is, mert leteszem magam!!! :-) nem fordítva kéne? a cég irja be, mint az usaban: annual net salary 56000 Usd :-)és akkor 1 csomó jelölt már nem is jelentkezne.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.25. 10:11:41

@bezzegszilvia: Igen, a HR-eseket többek között a MAGYAR nyelv pöffeszkedő elkerülése miatt gyűlöljük.

epres négercsók 2009.09.25. 11:12:27

Egyszer kérdezték meg tőlem állásinterjún, hogy mennyi a bérigényem. Előtte annyi okosságot sikerült összeszednem, hogy ne mondjak se túl sokat, se túl keveset. Persze ez meg olyan, hogy felírhatom a plafonra. Mi a sok? Mi a kevés? Aztán pályakezdő nem válogat alapon azt mondtam (angol és német folyékony nyelvtudást igénylő ügyfélszolgálat jellegű munka lett volna), hogy NETTÓ 120 ezer + cafeteria - ennyi kell minimum, hogy egy albirészt fenn tudjak tartani és ne haljak éhen. Persze nem szó szerint ezt mondtam, de ez volt a lényege. Ez volt kb. egy évvel ezelőtt. A fejvadász csaj csak hümmögött, de sosem tudtam meg, hogy ez volt-e a helyes válasz vagy sem... Annak ellenére, hogy szvsz a folyékony angol és német nyelvtudás, ha nagyon kell is a munkához, nem ennyit ér, még Magyarországon se. Szerintem. De javítsatok ha tévedek.

epres négercsók 2009.09.25. 11:18:36

@epres négercsók: Ja, és hozzátenném, hogy a munkához ugyan nem kellett, de azt is figyelembe vették, hogy van egy diplomám, a másik helyen már leírtam, miből. Csak mielőtt nagyon sokallná valaki a kívánságaimat.

_Molly 2009.09.25. 11:19:57

@igaziatommaki: Ezektől a "mi az Ön bérigénye" kérdésektől én is a hajamat tépem. Mert nincs olyan munkahelyi vezető, akinek ne lenne pontos elképzelése arról, hogy mennyit szán az új munkatársra. Ilyenkor mindig kedvem lenne visszakérdezni...

Egyetértek veled: ahány cég, annyi kialakult bérezési szokás. Az egyik helyen lehet, hogy jóval több a bér, mint a másikon, mert ők esetleg már tudják, hogy olyan durvák a munkafeltételek vagy a munkahelyi légkör, hogy onnan mindenki menekül - tehát megnyomják a ceruzát.

Egy csóró cég viszont lehet, hogy családias és "megengedő" attitüddel fogadja az új kollégát. És ahol jól érezzük magunkat, ott kevesebbért is szívesen dolgozunk. Ez pedig csak menet közben (pl. a próbaidő alatt) dől el.

Nem beszélve a "szükség törvényt bont" helyzetről, amikor annyira kell az állás, hogy kevesebbért is elvállalnám - de akkor meg az lehet a baj.

Én is megkövetelném, hogy a állást hirdető cég igenis adja meg a saját tól-ig határát! Ne ezen teszteljék a pályázót, vannak ennél fontosabb paraméterek is, szerintem.

igaziatommaki 2009.09.25. 12:03:27

@_Molly: 1 bnőm most futott bele 1 4 órás asszisztensi állásba. Telefonon felhivta őket mennyi lenne a fizu, mert most is 4 órásban van, váltani szeretne, de ha kevesebbet adnak, mint a mostani bére nem pályázna. Nem mondták meg. Pályázott. Behivták, 1,5 órás interjú tesztekkel. a vége: 40 nettó, bnőm mérges volt, 90et kap jelenlegi mhelyén. Kölcsönösen elbazták 1más idejét....

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.25. 12:42:39

@igaziatommaki: Le nem tenném a telót, amíg meg nem mondja...

_Molly 2009.09.25. 12:42:42

@igaziatommaki: Na, az ilyenek miatt sajnálom, hogy olyan diszkrétek vagyunk... Ilyenkor megérdemelnék a cégek, hogy közhírré tegyük a nevüket. Csak hogy a sorstársak ne fussanak bele ebbe a hibába. Egy kis szolidaritás rajtunk is segíthetne :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.25. 13:42:55

@igaziatommaki:
Munkaadói oldalról is fontos, hogy tisztába legyen a jelentkezők anyagi motivációjával. A bérigényben is megnyilvánul, hogy az egyén szakmailag hova pozícionálja magát.

KKV és multi között van különbség, de azt gondolom, hogy ha korrekt álláshirdetésről beszélünk, akkor az elvárások, a feladatok és cégprofilból rá lehet jönni, hogy egy kis létszámú magyar cégről vagy egy multinacionális vállalatról van szó.
A pár soros hirdetésekre ez nem vonatkozik ;)

@epres négercsók:
Ilyen esetben máskor nyugodtan kérdezz rá, hogy ez belefér-e az elképzelésbe!
Ez a minimum fizetési igény két nyelvtudással reális. :)

@_Molly:
Ld. a legelső válaszom.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.25. 13:45:13

@igaziatommaki:
Ha a fizetésről semmit nem akarnak elárulni, akkor a másik megoldást kell választani: el kell mondani, hogy kizárólag akkor érdekli az állás, ha a fizetés X összeg felett van. Mivel van munkahelye, nem kockáztat, s nem megy el egy felesleges interjúra.

Kono 2009.09.25. 16:41:21

@bezzegszilvia:
Nem mindenki hagyja magát "arra" terelgetni, amerre akarod. Ők azok, akiket az interjú után "túlképzettség miatt" nem vesznek majd fel. Csak mert megfejtik a struktúrát a beszélgetés alatt, majd átalakítják :)

igaziatommaki 2009.09.25. 16:48:18

@bezzegszilvia: akkor meg a fejéhez végják, h nem motivált, csak a lóvé érdekli...mondya el, h csak akkor érdekli az állás, ha 90 nettó felett van?!

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.25. 16:57:03

@Kono:
Ez az interjúztató szaktudásától függ, s rajta múlik, hogy megnyissa az embereket.
Nem a megnyitás a cél, hanem az, hogy kiderüljön a valós szaktudás, kompetencia és az egyéni motivációk az adott élethelyzetben.

mldrv 2009.09.26. 02:14:29

@bezzegszilvia: "Munkaadói oldalról is fontos, hogy tisztába legyen a jelentkezők anyagi motivációjával. A bérigényben is megnyilvánul, hogy az egyén szakmailag hova pozícionálja magát" - naneeee. máshonnan nem derül ki hogy milyen szakmailag? mindegy is, ha nem akarják megmondani, mennyit fizetnének, akkor valszeg úgyis éhbérrel kalkulálnak meg még szar is a hozzáállásuk, nem őszinték, tehát nem érdemes tovább interjúzgatni azon a helyen...

mldrv 2009.09.26. 02:15:37

@bezzegszilvia: "Nem a megnyitás a cél, hanem az, hogy kiderüljön a valós szaktudás, kompetencia és az egyéni motivációk az adott élethelyzetben" - a valós szaktudás nem azon mérhető le, hogyan tud az egyén rizsázni... azt csak az tudja leellenőrizni, aki szintén ért az adott szakmához.

Vaddi · http://barokeszter.hu 2009.11.24. 14:24:14

Remek blog, érdeklődéssel olvastam. No, nem kapacitállak, de érdekelne egy konkrétabb szösszenet bértárgyalásokról, nettó összegben kifejezve: pl. mennyit kért, mennyit kapott, hogyan érvelt... nyilván cégnév nélkül. :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.11.25. 16:59:03

@Vaddi:
A bértárgyalásról /is/ szeretnék írni ;) Hamaros lesz egy erről szóló poszt.
Az ötletet és a visszajelzést köszönöm! :)
süti beállítások módosítása