Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.12.08. 09:00 Bezzeg Szilvia

Mennyit érsz?

Címkék: hr kompetencia teljesítményértékelés

Közeledik az év vége, mely a vállalatok életében a karácsonyi party szervezésénél lényegesen többet jelent. Zajlik (avagy már le is zárult) a következő évi tervezés, a pénzügyi zárás és a teljesítményértékelés. Mindezek közül a legtöbb munkatársat érintő kérdés a teljesítményértékelés.


Dolgozói oldalról szemlélve, mint a legtöbb munkánk „ellenőrzésére” irányuló kezdményezés, ez is ellenállást, védekezést és félelmet vált ki az emberekből. Miért van erre szükség? Miért akarják ellenőrizni a munkám? Mi történik, ha rossz értékelést kapok? Hogy fog zajlani az értékelés? Fel tudok érvekkel készülni, ha támadás ér?
A dolgozónak visszajelzést ad teljesítményéről. Lehetősége nyílik megvitatni felettesével a jövőbeni terveit, karrierelképzeléseit, a cégen belüli lehetőségeit. Az elmúlt év(ek)hez viszonyítva mérhető az egyén fejlődési útja. Az értékelés során, munkánkhoz kapcsolódóan az eredményeink, magatartásunk és tulajdonságaink kerülnek értékelésre. A kommunikáció itt is két irányú. :-)
A félelmek eloszlatására, röviden elmesélem, az első teljesítményértékelésem hogy zajlott.  Felettesem mindannyiunkkal megosztotta, miért van erre szükség és hogyan fog zajlani maga az értékelés. Egy, a munkakörünknek megfelelő kérdőívet kaptunk, melyben arra vonatkozó kérdések záporoztak, hogyan látom magam, a munkámat, a hozzáállásomat, cégen belüli szerepemet. Kitöltést követően vezetőm is értékelte ugyanezt a tesztet, s közösen átbeszéltük a kérdéseket, valamint a jövőre vonatkozó terveket.


Azt gondolom, szükségszerű, hogy visszajelzést kapjunk a munkánkról és az önmagunkról kialakított képről. Év közben is értékelnek bennünket, noha nem teljesítményértékelésnek hívják.

Meglehet, másképp értékeljünk hozzáállásunkat és redményeinket, mint feletteseink. Eredményeink kiemelése, hibáink korrigálása és a fejlődés előirányozása a cél. Ha szeretnéd tudni erről munkaadói oldalról, tt bővebben olvashatsz erről: http://www.hrcafe.eu/muhelymunkaink.php?szerzo=45


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr141580896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.12.21. 21:14:21

@bezzegszilvia

"teljesítményértékelés. "

Nagyon helyénvaló, ha megfelelő szinten kezdik egy cégnél pölö a vezetésben, aztán középvezetésben... mindezt következetesen korrektül, akkor mégy pénzbeli +/- korrekció is elfogadható, de ha nem korrekt, és nem következetes illetve korrekció is csak "-" akkor nehezen értelmezhető.

De ugyanez a helyzet, ha önértékelünk, sokkal nehezebb, sokkal több idő kell az elemzéshez, és az eredmények feldogozása még neccesebb tud lenni.

Freelance71

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.12.22. 00:18:20

@Alternatív karrier megoldások:

A legeredményesebb teljesítményértékelés úgy valósulhat meg, ha mi magunk is önelemzést végzünk.
A vezetőnkkel történő teljesítményértékelésre is felkészít ez az önértékelési metódus.
süti beállítások módosítása