Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.10.09. 09:45 Bezzeg Szilvia

Csernustól várnak segítséget a KKV vezetők

Címkék: konferencia kompetencia vezető coach szervezetfejlesztés

„…gyakran előfordul, hogy udvariasságból, tisztességből - vagy akár gyávaságból - nem mondjuk el a kendőzetlen véleményünket az ügyfélnek. … Dr. Csernus Imrét azért hívtuk meg, mert ezen a ponton nagyon sok múlik és úgy éreztük, hogy az ő formabontó hozzáállása és tapasztalata ebben példaértékű lehet a magyar tanácsadók és coach-ok számára” – olvasható a Világgazdaság oldalán a cikk. 

Ahhoz, hogy fejlődni tudjon egy ember szükség van az őszinte, nyílt kommunikációra. Azonban azt gondolom, nem a tanácsadó/coach az, akinek ki kell mondani a tényeket. Az ő szerepük az, hogy az ügyfél szemét felnyissák, a problémára rávilágítsanak, és az illető maga ismerje fel és mondja ki az „igazságot”

Hiába mondják el nekünk, hogy változtatni kellene, ha ez mi magunk még nem ismertük fel.

 

Mi kell ahhoz, hogy az emberek tudatosítsák magukban a problémákat, s Csernus szavaival élve, ki is mondják azokat? Elegendő, ha a doki „megmondja a magáét”? Valóban ilyen módszerek szükségesek a változáshoz?


8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr551438172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.09. 13:05:22

Mivel a tőkés vállalkozások eleve hazugságra épülnek, miért is várunk bármit is?

Egyébként pedig mindenkinek joga van hazudni is meg igazat is mondani.

Például van, aki külföldinek adja ki magát.

a_tom 2009.10.09. 14:38:04

Úgy tűnik ez a Csernus mindenhez ért, tök jó lehet neki, meg mindenkinek :)
Amúgy ha már ott van a gazdaság környékén, kérjék már meg hogy oldja meg a válságot is. Holnapra ha kérhetem, sürgős lenne!
(Ha esetleg a sűrű elfoglaltságai miatt nem tudja vállalni, akkor Gyurcsok mestert is felhívhatnák, én sajnos nem tudok ennyit telefonálásra áldozni, de önök elszámolhatják költségként.)
Előre is köszönöm.

a_tom 2009.10.09. 14:39:59

"gyakran előfordul, hogy ... tisztességből"
Ez hol fordul elő gyakran? :D

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.09. 15:09:13

Ez csak sztárolás, illetve a celeb-kultúra része. Pont Csernus, és nem a másik n+1 doki fogja megmondani a tutit.
Egyetértek minden előttem szólóval.

Váraljay Gabriel 2009.10.12. 19:13:07

A gond az, hogy a társadalom már olyan, hogy megszoktattuk magunkat, vagy egymást arra, hogy mást gondolunk és mást mondunk. Csernus épp ennek megy szembe, amiért persze megbotránkozást vált ki sok emberből, mert "nahát ezt nem való", vagy "ezt hogy merészeli?".

Csernus csak a józan ész mentén magyaráz meg dolgokat és nagyon sok szakma ha velőig lebontjuk, akkor egyszerű szabályokon alapul. Csak mi megtanultunk mindent túlkomplikálni.

Így van ez a tárgyalásokkor is. Senki nem akarja megsérteni a másikat és épp ezért pl. egy HR interjún nem azt mondják, hogy bocs XY te nem az vagy, akit mi keresünk. Inkább azt mondják az alanynak, hogy majd értesítik. Szerintem ez a nem fair.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.10.12. 19:56:35

@Váraljay Gabriel:
A konfrontálódás egyik módszere az, amit Csernus tesz. Van, akinél ez működik. A problémákkal tényleg szembe kellene nézni, s nem a csodára várni.

Állásinterjún (vagy ahogy Te írtad, HR interjún) tanácsadó és jelölt függvénye is. Nálunk az esetek java részében elmondják, hogy miért nem érdemes tovább lépni az ajánlattal kapcsolatban.
Ennek számos oka lehet, néhány gyakoribb:
- a behívott személynek a jelenlegi helyén érdemesebb maradnia (nem kapna nagyobb feladat és hatáskört, mint a mostani munkakörében),
- más munkakör lenne számára motiváló (nincs mindenkiben kialakult kép arról, hogy milyen munkakör állna a legközelebb hozzá),
- a megbízó vállalati kultúrája teljesen más, mint amit a jelölt (interjúzott fél) megszokott és amiben ő otthonosan tud mozogni.

Ez természetesen egy kétirányú beszélgetésben hangzik el. :)

S visszatérve az elejére, hogy miért nem mindenkinél így történik: két ember kell hozzá. Az interjúzott félben kell lenni nyitottságnak, hogy "meghallja" ezeket. (Interjú közben a nyitottságot fel lehet ezeket mérni.)

citromosjegestea · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/marketing-es-reklamugyintezo.php 2009.10.30. 12:28:02

Az őszinteség fájó politikája. Nem újdonság csak eddig kevesen használták.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.11.01. 20:35:08

@ Váraljay Gabriel,

"A gond az, hogy a társadalom már olyan, hogy megszoktattuk magunkat, vagy egymást arra, hogy mást gondolunk és mást mondunk."

Illetve:

1. alapból tudjuk a másikról, hogy nem azt gondolja mait mond, ez a kályha, de még azt is tudjuk mit gondol! Erre vagyunk dresszírozva?
2. Nem tudom már kitől hallottam, de nagyot ütött: erre gondolunk, arra vágyódunk, amarról beszélünk és mégis totál mádsként cselekszünk... No már most, ha egy ember ennyiféle akkor a társadalom. Ahol vannak különbségek irigység, bizalmatlanság, létbizonytalanság....

Freelance71
süti beállítások módosítása