Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.07.31. 09:00 Bezzeg Szilvia

Diákmunka=átlagbér?!

Címkék: diákmunka reálbér jövedelem átlagbér

„Egy átlagos nyári diák munkavállaló... (...) Heti 40 órás munkával.. közel nettó 140 ezer forintot tud hazavinni két hónap alatt”. A gyorséttermi munkavállalást boncolgató cikk kapcsán utána néztem, fizikai munkával milyen átlagbérre számolhatnak a főállásban dolgozók.

„A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset ... a fizikai foglalkozásúaké 83,1 ezer forint”. Mindössze tizenháromezer forint különbség! Ne feledjük, átlagbérről van szó, azaz ennél alacsonyabb keresetek is vannak. Elképzelem azt a családot, ahol a gyermek nyári diákmunkával közel hasonló összeget megkeres, mint a szülők. Szülei tízen-húszon (avagy még több) év munkaviszonnyal rendelkeznek, hogy élik mindezt meg? A hagyományos családmodellből kiindulva, nem lehet könnyű a családfőnek ezzel szembesülni. 

Azt gondolom, nem a diákok vannak túlfizetve, hanem a reálbérek alacsonyak. A továbbtanulás és képzés lehet egy eszköze a magasabb jövedelemszint elérésének. A képességeink azonban adottak. Abból kell gazdálkodnunk, ami van ;)


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr491277305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása