Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.08.24. 09:00 bezzegszilvia

Megkülönböztetve - avagy hátrányos helyzetben a kölcsönzöttek

Címkék: hr leépítés állás álláskeresés munkanélküli alkalmazott

Egyik barátnőmnek hosszas álláskeresést követően tavaly sikerült bekerülnie a hazai bankpiac egyik nagyjához. Bár munkaerő-kölcsönzöttként, de ott volt.

Örült, hogy van „normális” munkahelye, de ezt beárnyékolta a „kölcsönzöttség” felhője. Folyamatosan azt érezte, hátrányosabb helyzetben van a banki alkalmazottakhoz képest. Mert hiába veszi le a munkaerő-kölcsönző cég - jelen esetben - a bank válláról az adminisztratív teendőket (munkaszerződés, bérelszámolás), ő azt érzi, bármilyen hatékonyan is dolgozik, ha leépítés lesz, a tömegesen felvett kölcsönzöttektől fognak leghamarabb megválni. Köztük tőle.

 

Akkor miért jó a kölcsönzöttnek lenni? – játszottam el a gondolattal. Talán ez az utolsó mentsvára…. A munkanélküliségnél ez is jobb, még ha félelemben is él.

 

Ha nagy vihar kerekedik, a először a kölcsönzöttek homokvára omlik össze, s csak később követi a kővár. Bármelyik összeomolhat bármikor.

Mégis, a stabilabb pilléreken nyugvó kővár nagyobb biztonságot nyújt. Jó lenne, ha mindenkinek megadatna utóbbi!


10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr491334137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.24. 13:28:16

A munkaerő-kölcsönző cégek bizonyára nagyon hasznosak a társadalom számára, viszont szerintem csak még egy valakik, akik a ténylegesen munkát végző emberről le akarnak húzni még egy bőrt.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.24. 15:09:18

@miriamele:
A kölcsönzött munkaerőt igénybe venni lényegesen többe kerül, mint amennyit egy alkalmazottnak fizetne ki a vállalat. Másik oldalról, ha sürgősen szükség van dolgozókra, akkor a leghamarabb így tudják az üres állásokat betölteni.
Jól jár a kölcsönző vállalat és a kölcsönzötteket igénybevevő cég is (hamar betöltötték a pozíciót). Viszonyítás kérdése, hogy egy ilyen helyzetben milyen előnyökről beszélhetünk a kölcsönzött dolgozók szempontjából.
Ahhoz képest, hogy eddig nem volt munkája, jobb a helyzete. Kérdés, meddig lesz állása...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.25. 16:47:51

Én nagyon keveset látok belőle, de szerintem a dolgozó nagyon rosszul jár, mert kevesebbet keres, mint azok, akiket a vállalat közvetlenül alkalmaz.

Gloucester 2009.08.27. 00:04:10

Tapasztalatom szerint munkaerő-kölcsönzéses életformát folytatni csak a keresettebb szakmákban és hosszú távon nemzetközi vizeken éri meg. Gondolok itt pl. informatikus, mérnök, orvos. Magyarországon nem elterjedt ez a foglalkoztatás, mint ahogy a munkahelyhez közelebb költözés sem. Általában csak szükségmegoldásként alkalmazzák, pl. hosszabb idejű sikertelen munkakeresés megoldásaként (mint a cikkben), esti/levelezős gimnázium befejezéséig, egyetemi tanulmányok alatt, részmunkaidős munkát keresők.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.27. 09:18:52

@Gloucester:
Lakhelyváltás tekintetében a férfiak rugalmasabbak, mint a nők ;)

anarcho78 2009.08.27. 10:58:16

erre a kölcsönzésre mondott tesóm tegnap egy elég riasztó dolgot: a tacskóban dolgozik, mint műszaki eladó. most prá napra felvesznek egy-két külsőst egy kölcsönző végtől, akik ugyanazt a munkát fogják csinálni, mint Ő. Valami leárazás lesz, ezért kell ember. Ami nagyon durva, hogy eleve többet kapnak, mint tesóm, ráadásul jutalék is jár nekik!! Ezt hogy gondolja egy cég? így akar bárkit megtartani? bár a multik nem erről híresek, de lehet ezt csinálni?

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.27. 11:16:29

@anarcho78:
Lehet, hogy azért kapnak több fizetést, mert csak néhány napra alkalmazzák őket?
Egyébként meglepő módja a munkatársak motiválásának :(

theveryguest 2009.09.01. 15:10:49

@anarcho78: Ne csinálj úgy, mintha az alkalmazottak között nem lenne ilyen. Felvesznek, évi 5%-kokkal emelik a béred, aztán mondjuk több meló van és meghirdetik ugyanazt a pozíciót. Tegyük fel, hogy a régi bérért keresnek embert, de minden jelentkező magasabb (mondjuk +30%-os) bérigénnyel pályázik. Na most ha tényleg kell az ember, mert mondjuk egy nagyobb megrendelés, vagy x éves szerződés múlik rajta, akkor meg fogják adni. Persze a régi dolgozók ugyanúgy a korábbi bérért fognak dolgozni. Aztán ha a fénymásolóban marad a fizetési lista, vagy elterjed a pletyka jön a megdöbbenés.

theveryguest 2009.09.01. 15:12:50

A munkaerő-kölcsönzés szarság, akkor már inkább szabadúszó vállalkozóként érdemes felnyalni a lét, így nem húz le egy másik cég, meg van lehetőség adót optimalizálni.

tanácsadó? 2010.11.24. 11:47:13

Munkaerő-kölcsönzés?A munkaadó átadja a dolgozóit,ezzel mindenféle rá háruló munkajogi esetleges problémát is.Majd jön aHR-Tanácsadó/aki futólag ismeri a dolgozót/megoldja a dolgozó munkaviszonyának,megszüntetését,papíron minden rendben cím szóval,a munkaadó hátra dőlhet,minden rendben.És az ember?Ma már az nem számít.Sajnos mese a hirdetés,stb....egy kis mosodáról szól minden.
süti beállítások módosítása