Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.08.10. 09:00 bezzegszilvia

Fogalomzavar

Címkék: hr hitelesség alkalmazott fejvadász munkavállaló tanácsadó

Pár perce érdekes témákra bukkantam blogolvasás közepette. HR-fejvadászat. Hmm, végre szakmai csemege, könnyed megfogalmazásban. Hamar ki kellett ábrándulnom. A könnyed megfogalmazás megvan, de a szakmaiságban vannak hiányosságok. 

Amin fejvadászként kitágult a pupillám: fejvadászok a beérkező önéletrajzokból válogatják ki a legjobb jelölteket. Tisztázzuk: a fejvadász egy új állásajánlatnál piackutatást végez, informális-formális úton információkat gyűjt, majd direct search módszerrel, tehát közvetlenül megszólítja a szakembereket. Igen, ez az az eset, amikor ülsz munkahelyeden, s egy állásajánlattal keresnek meg (akár vezetékes telefonon). Ehhez nem kell önéletrajzot feltenned portálokra, s nem is a munkahelyed végez kutatást arról, mennyire vagy lojális. Nemes egyszerűséggel: levadásztak! :) 

 
Akik az önéletrajzokat hörcsög módon gyűjtik, azok a munkaerő-közvetítő (recruiter) cégek. Ők egy új pozíciót a különféle portálokon meghirdetnek és a beérkező anyagok között szemezgetve hívják be a legjobbnak ítélt jelölteket. A másik alapvető különbség a két csoport között, hogy míg a fejvadászok (a megbízóval megbeszélve), a konkurensnél lévő munkatársakat szólítják meg, addig egy recruiter abból válogathat, ami van.

 

 

Ha epret szeretnél enni, egy tányér finomabbnál-finomabb eperből, vagy egy tál vegyes gyümölcsből szeretnél válogatni? ;) 


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr611294319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.17. 10:27:14

Érdekes, amit írsz. Ha epret szeretnék enni, lehet, hogy a vegyesből válogatok, mert akadhat közöttük olyan gyümölcs, amelyik nem epernek néz ki, pedig az.

Szakmai jellegű cikkek írásakor szándékosan nemcsak a tárgya szerint szakmai publikációkat olvasom el, ért már kellemes meglepetés.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.17. 10:36:08

Ja, és még! Már csupán azért is válogatok a vegyes gyümölcsös tálban is, mert ugyan epret akartam enni, de lehet, hogy találok valami még finomabbat.

Az előzőhöz meg annyit még, mert esetleg félreérthető: olyan szakmai cikk írására gondoltam, ami - részben - előző publikációkra is támaszkodik.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.17. 11:10:33

@Strici:
A mai rohanó világban mindenre egyre kevesebb idő jut, így aki epret szeretne (van egy előzetesen megfogalmazott igény, mire vágyik), az nem fogja a vegyes gyümölcsökkel megpakolt tálat végignézni, van-e közte eper.

Emellett a konkrét elképzelés, azaz az igény azért is játszik fontos szerepet, mert anélkül olyan, mintha bekötött szemmel lövöldöznénk az üres üdítős dobozra. Önmagában az, hogy szükség van pl. valakire, aki tud könyvelni, nem elegendő információ. Hiszen egy munkatárs kiválasztásánál figyelembe kell venni, milyen a szervezeti kultúra, a hierarchia, a vezetőség, mi az ellátandó munkakör, a fizetés, stb.
Azaz, ki az, aki személyiségében és szakmaiságában a vállalathoz illik.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.17. 12:18:25

@bezzegszilvia: :-))
Az időhiány nem mentség. Rólam például senki nem tudta, hogy sokkal többhöz értek - én se tudtam -, mint amire használtak addig. De volt rá tíz év, hogy kiderüljön. Hamar munka ritkán jó. A magyarországi cégek vezetői többnyire szar emberek, nem véletlenül. Nem eprek ők, csak génkezelt piros ócskaságok.

Amiről Te írsz, az a fogaskerék-effektus.

De az eperre visszatérve: ha igazán jó epret akarok enni olcsón, ráadásul, akkor kimegyek a piacra, jól körbenézek, elbeszélgetek a kofákkal, és kiderülhet, hogy aki cseresznyét hozott, annak kiváló epre is van, csak nem gondolta, hogy van rá igény. Imádok piacra járni, nagy élmény, jókat alkudozom. Mert az epret szeretem, meg alkalmanként az epret termelő nénikét is.

Pushy 2009.09.23. 23:07:22

@Strici:
"A magyarországi cégek vezetői többnyire szar emberek, nem véletlenül. Nem eprek ők, csak génkezelt piros ócskaságok."

Ez elég merész állítás.
Nem hiszem, hogy általánosítani kellene, hiszen lehet, hogy nem véletlenül ülnek azok az általad leírt "sz" emberek azokban a pozíciókban.. Mondjuk talán azért, mert valamiben igen tapasztaltak, képzettek, tehát jó szakemberek és beérrett gyümölcsök a megfelelő helyről (nyilván már előre szelektáltan) érkezve a számukra is megfelelő helyre-pozícióba.

Ritka az amikor egy emberen múlik egy szervezet eredményessége. Ez mindig csapatjáték.

Ha epret eszünk egy tálból, akkor sem egy darab eper ízvilága az ami az élményt adja, hanem a tál elfogyasztása. Van amenyik édesebb és van amelyik kevésbé.
süti beállítások módosítása