Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.09.18. 11:30 bezzegszilvia

Mutasd a személyid, megmondom ki vagy! – 1. rész

Címkék: állás önéletrajz kiválasztás

Az utóbbi napokban olvastam néhány cikket az asztrológia hatékonyságáról a munkatársak kiválasztásában. Ők ódákat zengtek a módszerrel, én pedig felháborodtam.

Van tapasztalatom kiválasztásban. Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy ez alapján döntsék el, alkalmas-e valaki egy állásra. Másrészt, egy önéletrajzba csak születési dátumot (év, hónap, nap) vagy életkort szokás írni. (Van, aki egyiket se tünteti fel.) Egy asztrológus viszont személyre szabott horoszkópot csak a születés órájának és percének figyelembevételével tud elkészítni. Egy kis ízelítő, hogy elvileg milyenek vagyunk:

Kos: Karrierista, fő célja az önérvényesítés 
Bika: Munkatárként megbízható.
Ikrek: Több dologra tud koncentrálni egyszerre. 
Rák: Mindig ügyel a körülötte lévőkre.
Oroszlán: Vezető, uralkodó típus. Elnéző és megbocsátó.
Szűz: Kritikus, inkább beosztott, mint vezető. 

(A többi jegyről egy későbbi bejegyzésben lesz szó.)

 

A cv-ben először a születési dátumot nézik meg és csak utána a szakmai részt, vagy fordítva? Ha a csillagjegyem nem azt „tükrözi”, amit elvárnak, akkor esélyem sincs az állásra?


13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr101390340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2009.09.18. 12:42:51

Nem tudom, melyik jegyre vonatkozik a precizitás, de biztos nem a posztíróra:
"Bika: Munkatár(sic!)ként megbízható."

Egyébként kiráz a hideg az ilyen általánosító jellemzésektől. Az ember más-más élethelyzetben és más-más életkorban (de más-más poltikai környezetben is!) tök-más attitűdökkel állhat a világhoz.

Mindig jót röhögök, amikor az egyik reggeli tévéműsorban elmondják, hogy az x jegyűek szerelmi élete az adott héten hogy alakul..., meg hogy az y jegyű most nagyon vigyázzon a lakásvásárlással!... és mit szól ehhez a 80 éves Mariska néni az elfekvőben?...

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.18. 12:53:33

@_Molly:
"poltikai" – de tévedni emberi dolog :)

Arra kíváncsi lennék, létezik-e olyan ember, aki aszerint éli az életét, amit a napi/heti horoszkópja előre megjósol ;)

psmith 2009.09.18. 12:56:01

Nyilvánvalóan a poszt hülyeség. Azt hogy ki mennyire alkalmas egy állásra nem a születési dátumból (hónap, nap) hanem a születés évéből lehet meghatározni.

Esetleg férfiak esetén a fenék, nők esetén a mell formájából.

mazsola74 · http://allas-keres.blog.hu/ 2009.09.18. 13:46:35

@psmith: Szerintem a cikk irója sem értett egyet ezzel az asztrológiai "kiválasztási módszerrel", pont azért született a poszt.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.18. 15:06:08

Mit kell szarozni? Úgy sincs munka, a hókuszpókusz csak rabolja az ember idejét. És mi az, hogy a vízöntőkről majd később? diszkrimináció!
:-)))

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.18. 18:06:58

Nézzünk a kávézaccba is! :-)))))

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.18. 18:57:27

@Strici:
Aki most kimaradt, az kárpótolva lesz legközelebb :)

@miriamele:
Remek! :D

gilloth 2009.09.20. 13:10:13

Én a horoszkópban nem hiszek, a grafológiában inkább. Más kérdés, biztos akarom-e, hogy egy esetleg nagyon profi grafológus mindent megtudjon rólam...:))

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.21. 10:21:17

@gilloth:
A grafológiában én is hiszek :)
Grafológiai vizsgálatot csak az illető engedélyével lehet elvégezni. Persze csak ha akarod :):)

Ha érdekel a grafológia, itt olvashatsz róla bővebben:
www.hrcafe.eu/temakor/grafologia

Bambano 2009.09.22. 17:33:58

@bezzegszilvia: amióta a kézírás ilyen sebességgel szorul vissza, mint ahogy, azóta a grafológia még az asztrológiánál is gagyibb eredményt ad.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.23. 12:02:38

@Bambano:
Nem értem, miből gondolod, hogy a grafológia még az asztrológiától is "gagyibb" eredményeket ad manapság. Saját tapasztalat talán?
Az tény, hogy egyre ritkábban írunk kézzel ebben a számítógépektől vezérelt korban, mégsem hiszem, hogy a kézírás teljesen elveszne. Valahogy csak meg kell tanulnunk írni, olvasni, az agyunkat használni! Vagy úgy véled, az agyunk is el fog csökevényesedni?

Pushy 2009.09.23. 21:40:57

Egyébként lehet abban valami, hogyha az ember olyan életvitelt visz, hogy minden digitalizálva van körülötte v. egyéb okból kifolyólag nem használja a kézírását, akkor az megváltozik.
Ezt azért gondolom, mert ugyebár az írás is egy elsajátított, megtanult cselekvés, amit ha nem "gyakorolunk" rendszeresen akkor az "elkopik" valamelyest. Persze ezalatt nem azt értem, hogy elfelejtünk írni, de a betük, ékezetek átalakulnak.

Basics Erzsébet · http://www.hrcafe.eu/temakor/grafologia 2009.09.28. 09:20:23

@Pushy:
A kézírás nem mindennapi gyakorlása meglátszik az írásképen, a betűk alakításán, a vonalak minőségén, ellenben ez nem csökkenti a kézíráselemzés hitelességét.

A duktorra (írásmintát adó személy) jellemző, egyedi személyiségjegyek így is feltárhatók, megmutatkoznak, hiszen ne feledjük el, hogy nem a kezünkkel, hanem az agyunkkal írunk. Így az írásunkban kivetülnek azok a jellemzők, melyek csak minket határoznak meg, mint személyiséget.

Természetesen az írásminta felvételénél figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a mintát adó személy nem ír napi szinten kézzel. Ahogy egyéb mást, az írás körülményeit befolyásoló tényezőt is (betegség, fáradtág, lelki állapot, íráskörülmények, stb.).

Az írásminta felvételénél, vagy átvételénél minden esetben meg kell kérdezni a duktortól, az egyéb adatok egyeztetésén kívül, hogy az írásminta milyen körülmények között született és ennek fényében kell az elemzés eredményét értelmezni.
süti beállítások módosítása