Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2010.08.25. 10:10 Bezzeg Szilvia

Szemét HR-esek?

Címkék: hr állásinterjú munkanélküli fejvadász psziché

Létezik egy olyan teória, hogy aki HR-es, fejvadász, HR tanácsadó, az lelketlen ember, aki mit sem tud a szakmáról. Ezzel a megközelítéssel főként az elkeseredett álláskeresők körében találkoztam.
Az álláskeresés során megélt sikertelenség és csalódottság, az élethez való negatív hozzáállás vagy a kettő együtt teszi elkeseredetteké ezeket az embereket?
Ez a kérdés egy komment kapcsán vetődött fel bennem.

Elárulom a titkomat :-)  Én is gyarapítottam már az álláskeresők táborát. Szembesültem azzal, milyen érzés, ha nem reagálnak egy elküldött önéletrajzra, elfelejtenek visszajelezni interjú után, tapasztalatlan tanácsadó interjúztat és még sorolhatnám. Természetesen mindezekről megvan a véleményem.
Mégis, az álláskeresés időszaka alatt sokat tanultam. Pályázóként elfogadtam (Mi mást lehet tenni? ;-) ), mi az, amire nem számíthatok, mi az, amivel megnövelem az esélyeimet és mi az, amivel sikeresebb lehetek.
HR-esként tudatosítottam, milyen nem leszek és milyen hibákat nem fogok elkövetni.

Munkanélküliként minden állásinterjúnak tétje van. Az önbecsülés, a társadalmi megbecsülés és nem utolsó sorban a létfenntartás forog kockán. Tudod, hogy sok múlik azon az interjún, de a másik félnek nem szabad ezt látnia. A HR-esnek egy pozitív kisugárzású, optimista embert kell látnia, aki tisztában van az értékeivel. Ahhoz, hogy ilyennek lásson, erről az oldaladról kell bemutatkoznod.
 


 

Mosolyogni, hinni magadban és könnyednek lenni nehéz küldetés, amikor a megélhetésed forog kockán, de nem lehetetlen.

Tudom, mert megéltem már ezeket. A küldetés sikerrel zárult. Látod, minden lehetséges! :-)


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr422245927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Krisztina l Vérnyúl · http://www.palyamarketing.hu 2010.08.25. 11:26:33

Valószínűleg az emberi létünkből fakad, hogy a negatív dolgokra jobban emlékszünk, és azokat hajlamosak vagyunk még fel is nagyítani. Többnyire valóban azzal találkozunk, hogy a HR-esek ilyenek, meg olyanok... Amikor valaki megkap egy állást, nem írja meg boldogan sehová, hogy sikerült neki. ...és ha igen, akkor sem tulajdonítja ezt a HR-es érdemének. Ám ha nem kapja meg az állást, az az adott HR-es inkompetenciáját bizonyítja? Hümm?

Sokszor álláskeresőként nem látjuk a "mögöttes tartalmakat". Lehet, hogy azért nem választanak minket, mert nem illenénk a csapatba, nagyon különbözik a viselkedési-kommunikációs kultúránk, egy másik jelölt sokkal jobban megfelelt... Néha a cégeknél is menet közben derül ki, hogy nem is pont olyan embert, nem is olyan pozícióra... Ezzel nem személyesen akarnak kiszúrni velünk. Egyszerűen úgy döntenek, ahogy az adott cég számra, akkor, abban a helyzetben a legjobbnak tűnik.

GabAndras · http://www.oneletrajz-minta.com 2010.08.25. 22:18:48

Tetszik a hozzáállásod és a pozitív gondolkodás módod. Mellesleg meggyőződésem, hogy valóban érzi a másik fél mennyire akarja a másik az állást és hogy mennyire hisz magában. Egy idősebb ember is ki tudja szűrni ezeket az ismérveket, plána egy profi HR-s.

Üdv, András
www.oneletrajz-minta.com

Bezzeg Szilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.08.27. 10:02:50

@Nagy Krisztina "Vérnyúl":

Igazad van, a jóról kevesebbet hallani. Magyar mentalitás?
Azok a pályázók, akikkel találkozom, tesznek pozitív visszajelzést felénk :)

Ideálisnak tartom, ha a lehetőséghez mérten kap őszinte visszajelzést a pályázó. Ehhez benne is kell nyitottság. Hiába tartasz egy tükröt valaki elé, ha torznak látja abban a képét. Sokat számít a közlés módja, beszélgetés hangulata is.

Nem akarok ennyire elkanyarodni: ha több helyről kapnának a pályázók visszajelzést, másképp viszonyulnának ők is.

Bezzeg Szilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.08.27. 10:08:45

@GabAndras:

Köszönöm :) A pozitív életszemléletem visz előbbre :)

Jó lenne látni, hogy az emberek hisznek magukban… Reálisan és őszinte meggyőződéssel. Ehhez önbizalom és a másik oldalról (munkahely, barátok) megerősítő visszajelzés kell(ene).

Profi szakember ki tudja azt is szűrni, mi a valóság és mi az, amit a másik fél gondol magáról. :)

Kimmel Emese · http://allas-keres.blog.hu 2010.08.27. 10:12:16

Így van, nem árt, ha a munkát kereső is elemzi kicsit a dologkat. Közben nem elhanyagolható, hogy éppen melyik fázisban van, milyen anyagi helyzetben, kétségbe esetten keres-e, milyen alkat, stb. Hosszú hónapok után több energiát igényel, az hogy remekül helyt álljon. Ezzel együtt helyzetbe kell tudnia hozni magát a siker érdekében. Csak pozitívan!
süti beállítások módosítása