Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2010.02.09. 16:20 Bezzeg Szilvia

Lesz fekete leves?

Címkék: válság munkanélküliség vállalat fellendülés

A 2009-es évben a sajtó a válságtól és a munkanélküliségtől volt hangos. Az idei év biztatóbb mutatókkal büszkélkedhet. Megkockáztatom, ennek ellenére sokan tartanak attól, jöhet még a „fekete leves”, és visszaeshet a konjunktúra, ami magával hozza a megnövekvő munkanélküliséget.

Jómagam azt a tábort képviselem, aki bizakodó, hisz a fellendülésben, sőt, tapasztalja is azt. Azt gondolom, ezt jól alátámasztja, hogy a blogoldalon idén ez az első gondolat megosztásom. ;)
Jó hírrel is szeretnék szolgálni: azt látom, hogy egyre több cég bővíti a dolgozói létszámot és áldoz egyéb humán szolgáltatásokra (szervezetfejlesztés, coaching, tréning, piackutatás).
Kíváncsi vagyok, Ti hogy látjátok az idei évet? Tapasztalsz munkahelyeden kedvező jeleket? Esetleg Damoklész kardja lóg a fejetek felett?


23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr231742989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Váraljay Gabriel 2010.02.09. 16:27:10

Amit látok és tapasztalok, hogy előtérbe kerülnek a képzések és a képzésre fordított költségek, tehát valahogy a cégek elismerik, hogy ez szükséges. Az EU is támogat valamit ha jól tudom. A verseny ami az egész világot uralja vonatkozni fog a humánerőforrásra is, de ezzel nem mondok most semmi újat.

$Norbert$ · http://www.marketing112.hu 2010.02.09. 16:31:26

Magyarország a papírok országa. Ha van papírod sokmindenről (függetlenül, hogy mennyit tudsz alkalmazni belőle) akkor Te vagy a nyerő...

agocs · http://okarina.info 2010.02.09. 16:45:53

@$Norbert$: Ezzel vitatkoznék. Ismerek olyat embert, akinek éppen túl sok a papírja. Vagy azért nem tud elhelyezkedni, mert nem tudnak neki annyit fizetni, amennyi járna neki, vagy azért, mert nincs pofájuk annyit fizetni, amennyit tudnának, ilyen kvalifikáltság mellett.

Egyébként én multinál dolgozom, ahol most is lesz úgy 300 fős elhajtás.. Szóval nálunk még senki sem túl bizakodó.

BMWSzabi 2010.02.09. 17:43:40

Sajnos én se jó se rossz irányú elmozdulást nem tapasztaltam a munkaerőpiacon!Igaz,hogy vannak területek ahol van némi növekedés,de van ahol pont ennek a fordítotja érvényesül!De remélem,hogy talán tavasszal lesz némi változás ez irányba!

Komáromi Miklós 2010.02.09. 18:24:08

Szerintem egyre inkább a "teljesítménybérezés" felé fog eltolódni a piac, és ez így van jól.

Teljesen mindegy, hogy van-e papírja valakinek, vagy nincs, tudja a dolgát ez a lényeg!
Mostanában több vállalkozóbarátom is ezt igazolta+

Üdv,
Miklós
networkmarketing-pro.blogspot.com/

faragodg 2010.02.09. 19:28:03

Az úttörők már elmozdultak tavaly első félévben. Mostanra már a jók is eszméltek, és már elindították a humán erőforrás projektjeiket. És lassan a középszerűek is eszmélnek, de ők lassan. A szerencsések pedig még mindig azt nézik, hogy lefele mennek a dolgok, és csak későn fognak eszmélni. Nálunk az idei év egyértelműen a coaching, stratégia újjáépítés, és a mentsetek meg légyszi éve lesz.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.02.10. 11:52:55

@$Norbert$:

Norbert a meghirdetett pozíciókból tünhet így. Én azt látom és tapasztalom, hogy személyiség és a tapasztalat az első. Ha ezek alapján megfelel egy jelölt (pályázó, álláskereső), akkor a végzettség tekintetében tud rugalmas lenni egy vállalat. :)

Neked, illetve az olvasóknak van ellenkező tapasztalata?

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.02.10. 11:56:47

@agocs:
Sajnálom, hogy nálatok elbocsátási hullám kezdődik. Mennyire érzed biztosnak a helyed, illetve hogy éled meg ezt/ezeket a szituációkat? Hogy hat ki a munkára és a többi kollégával való együttműködésre-kapcsolatra ez?

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.02.10. 11:58:16

@Komáromi Miklós:

Miklós, a teljesítménybérezés véleményed szerint minden munkakörben alkalmazható megoldás? Kíváncsi vagyok, hogy gondolod! :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.02.10. 12:02:34

@faragodg:
Mi is ezt az elvet követtük :) Az új helyzet új alkalmazkodást kívánt meg, de ettől leszünk a versenytársaktól -jó értelemben véve- eltérőek. A személyes fejlődésünkhöz is nagyban hozzájárul az új alkalmazkodások elsajátítása.

Örömmel hallom, hogy nálatok az idei a coaching és a stratégiai újjáépítés jegyében fog zajlani! :)

Komáromi Miklós 2010.02.10. 12:32:01

@bezzegszilvia:

Huuu... van erről egy működő elmélet, de az túl hosszú itt, hogy kifejtsem - és nem is tőlem származik.

A Jólét mindenütt jelen van, viszont rajtunk múlik mit fogadunk be - ez kicsit spirituális és látszólag nincs köze a témához. De csak látszólag!

Sok esetben nem a kemény munka hozza meg a gyümölcsöt. Hány olyan embert látunk, akik rengeteget dolgoznak, mégsem jutnak előre és vannak olyanok akik kettőt csettintenek és bejönnek a dolgaik.
Miért? Mert rá vannak hangolva arra amit akarnak. Nem a hiányból indulnak ki, hanem pontosan tudják mit akarnak és minden idegszálukkal látják, mitöbb ÉRZIK az örömteli befejezést.

Ajánlok egy könyvet erről:
www.libri.hu/konyv/a-boseg-torvenye-cd-melleklettel.html

Grafogizi · http://profigrafologia.hu 2010.02.10. 12:34:12

Grafológusként azt látom, hogy végre kezdenek rájönni a vállalkozások arra, hogy egy új munkaerő fölvételénél nem az a legfontosabb, hogy olcsó legyen, de még csak nem is a képzettsége (papírok), hiszen ez viszonylag könnyen pótolható, ha van hozzá affinitása a jelentkezőnek, hanem sokkal inkább az adott munkakörhöz passzoló személyiségjegyek, a rátermettsége, a rugalmassága, a fejlődési kedve, stb.
Ez persze jó hír nekem is. :)
De azt gondolom, ha a "megfelelő ember van a megfelelő helyen", csak az lesz igazán kifizetődő a cég számára is.
Végül is az a cél, hogy mindenki elégedett legyen!

Barna László · http://www.creacommedia.hu 2010.02.10. 13:26:05

Nálam aktuális a kérdés, hiszen beadtam 1-2 potenciális helyre a jelentkezésem.
Nagyon remélem, a HR-es lányoknál átsüt a személyiségem, és eljutok a személyes interjúig, ahol szóban bizonyíthatok, és a nyitott pozíciót én zárhatom le :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.02.10. 14:04:56

@grafogizi:
Kedves Gizi!

Örülök, hogy hasonló véleményen vagyunk! Szívesen veszem a jövőben is hozzászólásaidat. ;)
A blogodon nagyon érdekes témákat találtam, el fogom olvasni a cikkeidet! :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.02.10. 14:07:17

@Barna László:

László, milyen területen keresel munkát? Hátha tudok segíteni.... ;)

Ha aktív kereső vagy, s jelenleg nincs állásod, akkor minél több helyre juttasd el a szakmai anyagod, álláskereső portálokra tedd fel az életrajzod, és a bevált állás portálok mellett nézz szét olyan cégek honlapján, ahol szívesen elhelyezkednél.
Persze lehet, hogy ezt az utat követed most is ;)

Grafogizi · http://profigrafologia.hu 2010.02.10. 14:18:24

@bezzegszilvia:
Köszönöm, remélem, nem okozok csalódást! ;)

agocs · http://okarina.info 2010.02.10. 15:44:33

@bezzegszilvia: Hogy őszinte legyek eszembe sem jut, hogy lehet, hogy csak 2 hónapig tudok itt dolgozni. Egyet túléltem, elég komoly volt látni, ahogy egyesével tiltódnak ki az emberek a rendszerekből. Akikkel X éve együtt dolgoztam. A munkámban nem érint. Körülöttem sokan nehezen viselik, én nem foglalkozok vele. Nincs értelme. Úgy lesz, ahogy lesz. :)

Barna László · http://www.creacommedia.hu 2010.02.10. 16:16:27

@bezzegszilvia: Szia! A fő cél, Budapesten ügynökségnél dolgozni.
Írok neked twitteren

faragodg 2010.02.10. 17:00:12

@bezzegszilvia: Újraolvasva a hozzászólásomat félreérthető egy kicsit. Mi coacholunk, segítünk stratégiát újjáépíteni, és vannak akik azért fodulnak hozzánk, hogy csak mentsük meg őket.

Teljesítménybérezés: azt hiszem bár ez a téma örök, már régóta van rá válasz. A teljesítménybérezés a legtöbb esetben a mechanikai feladatok esetén jelent érezhető teljesítménynövekedést. Az összetett szellemi hozzájárulást igénylő munkák esetén a teljesítménybérezés rontja a hatékonyságot. Legrövidebben erről a témáról Daniel Pink: www.ted.com/talks/lang/eng/dan_pink_on_motivation.html
Sajnos az elmúlt évszázad motivációelméleti eredményeinek töredékét használjuk fel itthon, pedig a több pénzt elv nem mindig hatékony. Erről mindig Hofi jut eszembe:
- Elnézést, Ön tud úszni?
- Nem.
- És ha megfizetem?

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.02.10. 19:51:17

@agocs:
Sajnálom :( Bízom benne, hogy Téged ez nem fog érinteni. Ha mégis gond lenne, keress meg! ;)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.02.10. 19:54:12

@faragodg:
Első olvasatra másképp értelmeztem. :) Ezek szerint te/ti is azt tapasztaljátok, hogy van erre az igény.

A motivációval kapcsolatban azt gondolom, valóban vannak olyanok, akiket csak az anyagi érdek ösztönöz.
Szerencsére sok ellenpéldával találkozom :):)

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.02.11. 22:18:02

@$Norbert$: hát én ismerek jópár embert,aki informatikusnak nevezi magát, és olyan a honlapja, blogja,hogy körberöhögik hangosan az emberek
süti beállítások módosítása