Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.10.06. 09:00 bezzegszilvia

Állás – diszkriminálva vannak a magyarok

Címkék: munka kultúra állás alkalmazott fejvadász munkavállaló

Az állás-munka világa kapcsán esett már szó arról, hogy ki a fejvadász, és mivel foglalkozik. Arról azonban még nem, hogyan találja meg a célszemélyeket. Ezúttal a szakma titkaiba leshetsz bele ;)

A fejvadászat legizgalmasabb és legnehezebb része az, amikor meg kell tudni, ki(k) tölti(k) be a cégnél az adott pozíciót. Minden pozíciónál, még ha azonos munkakörről is beszélünk, eltérő lesz a célközönség. Elsősorban a megbízó cég konkurenseinél dolgozókat szólítom meg, így pl. egy értékesítő pozíciónál más a logisztikával foglalkozó vállalatoknak és más az informatikával foglalkozó cégeknek a konkurenciája. Ezáltal nem létezik olyan séma, ami minden esetben működik.

Voltam én már vezetőtől rettegő titkárnő, tekintélyt követelő cégvezető, patikatulajdonos, állami szférában dolgozó vezető, rokonát kereső kislány, szerelmes ügyfél. A lista végtelen, és bevallom, minden lapom nem fedem fel ;) A hang elváltoztatás nagy művésze vagyok ;) Mindezt annak érdekében, hogy megtaláljam és elérjem a célszemélyt.

Mégis, mindegyik vadászatnál megfigyelhető: ha idegen nyelven, avagy a magyar nyelvet csak törve beszélőként telefonálok, sokkal szolgálatkészebbek az ügyfélkapcsolati munkatársak.

Miért e megkülönböztetés? Komolyabban veszik a külföldieket? 


13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr711429086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Váraljay Gabriel 2009.10.06. 10:03:43

Nyilván, hisz ha külföldi vagy, akkor egy cég, vagy szálloda esetében is többet remélnek tőled anyagilag, mint egy magyartól, aki kevesebbet fogyaszt, fogja a pénzt, stb.

Nem tudom, hogy ez érvényes-e pl. egy németországi cég esetében. Bizonyára mivel ott nagyobb réteg él jól, ezért sosem tudhatja egy recepciós, hogy épp egy szegény, vagy egy dúsgazdag ügyfél van-e a vonal végén.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.06. 10:09:39

Ha az utcán meglátok egy külföldit, vele én is udvariasabb vagyok, könnyebben segítek, hiszen bajban van.

Te viszont visszaélsz az emberek bizalmával, pusztán anyagi érdekeid miatt. Kezdelek utálni. :-)

a_tom 2009.10.06. 10:50:38

Tehát jól értem hogy ez egyfajta ipari kémkedés? A cégekről és dolgozóikról derítesz ki adatokat hazugságokkal, álcázással amit egyenes, törvényes úton nem sikerülne?
Szerintem ez nem vadászat hanem csalás, lopás...

mondjad 2009.10.06. 11:19:03

a jó színben feltünni, vagy magunkról mint cégről pozitívat mutatni óriási szükségszerűség. ha egy idegen ajku, aki netán töri is a hőn szeretett nyelvünket, és még érdeklődést is mutat irányunkba, akkor legyek már automatice egy kicsit kedvesebb. diszkrimináció, előítélet, sztereotípiák ... mindenhol jelen van az életünkben, nehogy már pont a munka frontján ne mutatkozzanak :)... a külföldi jó pénz...jó lehetőség...:)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.10.06. 12:20:37

@Strici:
Különösebben nem zavar ;)

@a_tom:
A fejvadászat játékokról szól.

@Váraljay Gabriel:
@mondjad:
Igaz, külföldiekben nagyobb potenciált látnak. :)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.08. 07:24:54

@bezzegszilvia: A másik ember becsapása nem játék. Mint ahogy nem volt játék Hirosíma bombázása sem, bár sokan úgy próbálták magyarázni.

_Molly 2009.11.01. 09:19:04

@a_tom: Egyetértek.

Kedves fejvadász! Szerintem fekete kezeslábasban fölmászhatnál éjszaka az irodaház egyik balkonjára. Üvegvágóval lyukat csinálhatnál az ablakba, álkulccsal kinyithatnád az ajtókat, kikapcsolhatnád a mozgásérzékelőt, fölveszíthetnéd a HR-esek iratszekrényét, és lefényképezhetnéd a dokumentumokat. Hú, de jó játék lenne!

Oszt ha neked másnap egy ember eladna egy lakást "tulajdonostól", majd kiderülne, hogy valójában csak albérlőként lakott ott, akkor vigyoroghatnál fültől-fülig: jaj, milyen jó játék ez is, mennyi huncut trükköt lehet itt (is) csinálni!

_Molly 2009.11.01. 09:51:18

Ezt írod: "ha idegen nyelven, avagy a magyar nyelvet csak törve beszélőként telefonálok, sokkal szolgálatkészebbek az ügyfélkapcsolati munkatársak.
Miért e megkülönböztetés? Komolyabban veszik a külföldieket?"

Szerintem egyszerűen csak arról van szó, hogy olyan hamisan játszod meg a külföldit, hogy gyanús nekik. Az IGAZI külföldi - milyen érdekes?? - sokkal hitelesebb.

_Molly 2009.11.01. 23:00:57

@bezzegszilvia: Mindjárt keresek neked én is egy blogot, amit rád illik. Ami arról szól, hogy hogyan lopjunk, csaljunk, hazudjunk és kémkedjünk.
Ja, bocsi, de hisz ez a te blogod!
Hát büszke lehetsz magadra.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.11.02. 12:14:50

@_Molly: és ha téged mondjuk ilyen módon találna meg egy csúnya gonosz fejvadász néni/bácsi, és ajánlana neked egy jó állást, amit utána elnyerve álmaid munkáját végezheted egy jó cégnél, korrekt fizetésért, vajon akkor is szidnád a módszert?
Ez egy eszköz arra, hogy a fejvadász megtudjon egy nevet. Általában azt, akit megtalálnak, nem érdekli egyátalán, hogyan találják meg, hanem eldönti érdekli-e a felkínált állás, vagy sem. Információszerzésről van szó, nem sérül senkinek sem az érdeke. Nyilván a kérdést nem így teszi fel a fejvadász a recepciósnak, hogy "X.Y. vagyok a Z. fejvadász cégtől, és K.I-t keresem, egy állásajánlattal kapcsolatban." Csalás, lopás, hirosima...wtf?!

És képzeld, azt tudtad, hogy a reklámokban is néha hazudnak?

Abban igazatok van, hogy ez nem játék. Ez munka.

a_tom 2009.11.04. 09:41:49

Nem értem mit kell ennyit rugózni ezen. Aki "bűncselekményt" követ el az bűnös, ha ebből él akkor ez munka is a számára.
Emellett ha élvezi akkor gondolhatja hogy játék is, de ez tévedés. A játékban mindkét fél ismeri a szabályokat, élvezi is vagy valamilyen előnye származik a játszásból.

A bűncselekményt itt nem úgy értem ahogy a jog meghatározza, erkölcsi, morális bűnök is léteznek. Vannak teljesen legális foglalkozások amikkel nem minden esetben lehet egyetérteni jóérzéssel. Ilyenek pl a nemcsak létfenntartásért hanem mások kedvteléséért állatokat tenyésztők, kínzók, ölők, legális drogtermelő/kereskedő(dohány, alkohol), hóhér, katona, állami kém, bárki aki jelentős károkat okoz más embereknek, állatoknak, a környezetnek. Ilyen a fejvadász is, hiszen annak a cégnek sérti az érdekeit akitől el akarja csábítani a munkavállalót a háta mögött, nem véletlen hogy nem nyiltan csinálja hanem álcázva, csalva, hazudva. (Olyasmi mint a házasságtörő) Az hogy ez a munkavállalónak tetszik e vagy sem irreleváns, ahogyan az ékszerboltot kirabló gengszter macájától sem kérdezik a bíróságon hogy jó e hogy kapott egy szép nyakláncot. Persze ha valakiben van egy kis lojalitás és morális érzék, egyáltalán nem biztos hogy fenntartások nélkül tudja elfogadni az ilyen "ajándékokat".

Az hogy valami legális még közel sem jelenti hogy teljesen rendben van, az hogy a világ olyan amilyen nem jelenti hogy el kell fogadni mindenkinek úgy ahogy van.

drcambridge 2010.10.14. 13:49:26

Dehogy veszik komolyabban, sőt!
Csupán egy lovagias nemzet vagyunk. Minden külföldit esetlenként, már-már fogyatékosként kezelünk.
Ezért aztán ha a vonal túloldalán erősen töri a nyelvet az emberke, segítünk. Jobban, nagyobb lelkesedéssel segítünk, mint azt honfitársainkkal tennénk.
süti beállítások módosítása