Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.11.06. 09:00 Bezzeg Szilvia

Távmunka - alkalmas vagy rá?!

Címkék: web2.0 munka karrier motiváció állás távmunka részmunkaidő

A web 2.0-es alkalmazások elterjedésével egyre több távmunkában végezhető állásról lehet hallani. 

Mégis, némi fogalomzavart érzek. Számos esetben a távmunka és a szabadúszóként végzendő tevékenység fogalma összekeveredik. Emellett jó pár esetben a távmunka fogalmát a borítékolással, az MLM-el és az összeszerelési állással teszik egyenlővé. Mind a munkát kínálókra, mind a munkát keresőkre igaz az. Utóbbiakban természetesen sokkal több a buktató (fizess be x összeget, vedd meg az alapanyagokat, stb.), de a hagyományos értelemben vett távolról történő munkavégzésnek is megvannak a hátulütői. Személy szerint ingerszegénynek tartanám a környezetet, hiányolnám a kollégáimmal való beszélgetést - hogy csak pár doglot említsek. 
Számomra a távmunka azt jelenti, hogy legyen szó szinte bármilyen tevékenységről, a munkavállaló azt részben (részmunkaidő) vagy egészében otthonról végzi. Természetesen olyan állásoknál, amely megkívánja a személyes jelenlétet, ez nem kivitelezhető. Így pl. egy recepciós vagy kéményseprő nem dolgozhat otthonról. Maximum az adminisztráció egy részét intézheti onnan. 
 
 
 
Mi a távmunka előnye és hátránya? Kinek ajánlott? Valóban mindenki képes arra, hogy önállóan és egyedül dolgozzon otthonról? Miért oly keresett tevékenységi forma? 
Ezekre a kérdésekre kevés helyen lehet választ kapni. Természetesen nekem is megvan az erről alkotott véleményem, mégis, most arra vagyok kíváncsi, azok, akik már kipróbálták, mit gondolnak erről. :-)

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr321502963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.11.06. 19:36:19

A távmunka, az internetes munka jelentése keveredik épp úgy a munka ajánlók, mint keresők fejében.

Tapasztalataim alapján "kétféle-ember" írja be a keresőkbe, hogy táv illetve internetes munka. Az egyik aki valóban borítékolást és hasonló gyakran képzettséget sem igénylő munkát keres, illetve a magasan kvalifikáltak. Az eredmény mindkettőjük számára siralmas, hiszen legjobb esetben is MLM-el rosszabb esetben piramisjátékkal találkoznak.
A másik fél az úgynevezett munkát ajánló, leggyakrabban saját maga egy kanyit sem kereső, beszervező ( MLM; törzsvásárlói rendszerek, különféle pénzügyi szolgáltatások...)

Azok számára akik, valóban kétkezi munkát keresnek amit otthon végezhetnek, ők bedolgozást vállalnának, nekik sajnos semmi biztatót nem tudok mondani!

Amennyiben valaki valóban távmunkát keres, véletlenül se írja a keresőbe, hogy "távmunka"!!! Írd inkább a szamkmád, szakterületed, illetve olyan kulcskifejezéseket amelyek egy teendőt feladatot takarnak (adatbázis kezelés, telefon felügyelet, adatbevitel, oktatást, tanácsadás...). Itt jegyezném meg a távmunka jogi értelemben alkalmazotti tevékenységet takar, melyért teljesítmény esetleg órabér jár.

Úgy gondolom, még e bejegyzés keretében is keveredik egy egész különálló téma a távmunka és a szabadúszó tevékenység. A fogalomzavar többnyire az ilyen jellegű munkát keresők fejében van, amit a "munkaajánlók" ki is használnak, amiben nem kis rész van, a munka nélküli gyors meggazdagodást kereső ingyenélőknek.

Viszont létezik egy új irányzat amit én magam is igyekszem erősíteni a köztudatban, a szabadúszó lét és az online vagyonteremtés egymáshoz közelítése!

Freelance71

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.11.08. 11:01:18

Én talán ott tudom meghúzni a különbséget a szabadúszó és a távmunkás közt, hogy ahogy mondtad, előbbi vállalkozó, vagy saját cége van, és megbízásokat vállal, míg a másik alkalmazotti viszonyban dolgozik. (legalábbis szerintem)
Én dolgoztam kétszer is távban.

igazat adok Freelance-nek. a távmunka kulcsszóval leginkább csak átveréseket, mlm-et, borítékolást lehet találni.
Úgy kell keresni ilyesmit, mintha rendes "bejárós" munkát keresnénk, és ha találunk olyat, ami valóban végezhető távban (direkt nem otthonrólt mondok) akkor jelentkezni, és feltüntetni, hogy így tudnánk csinálni.
Ha alkalmasak vagyunk, és a cég nyitott az ilyenre, szerintem nem fogunk hátrányt szenvedni.

Én az első helyem ajánlás útján találtam, tehát ismerős dolgozott a cégnél, tudta, h keresnek ilyen embert, megkérdezett érdekel-e, aztán beajánlott a főnökének, emaileztünk egy sort, majd megállapodtunk.
Ez egy kb féléves tanácsadói munka volt, a fő kommunikáció e-mailben zajlott, teljesen kötetlen munkaidőben, csak határidők voltak, de legtöbbször nem én, hanem ők csúsztak vele :)

A másik hely meg volt hirdetve rendesen, eredetileg nem távban kerestek rá embert, de nyitottak voltak rá, így megkaptam. Részmunkaidős volt ez is, és annyiban kötöttebb, hogy az iroda nyitvatartása alatti időszakban kellett valamikor legalább egy részét (tehát pl. nem dolgozhattam csak éjszaka). Viszont nem napi, hanem heti szinten volt az óraszám meghatározva.
Itt egy kapcsolattartóm volt, tőle kaptam a feladatokat, meg neki kellett reportolnom.

Természetesen más távban dolgozni. Ahogy említetted, nincsenek ott és úgy a kollégák, így pl esetleg a távmunkások esnek leghamarabb áldozatul egy leépítésnek (persze feladattól függ), hiszen nincsenek úgy beépülve a közösségbe.
Emellett nagyon nehéz elkülöníteni, hogy mikor vagy még "munkahelyen" és mikor "otthon". Jobban összemosódik, nehezebb elhatárolni, mint mikor normálisan kilépsz az irodából, és ott aznapra (jó esetben) vége.
De lehet kezelni ezt is.

Örök életre talán nem lehet csinálni, vagy esetleg "neonomád" üzemmódban. Azaz fogni a laptopot, és kávézóba menni amíg dolgozol és így az otthon tisztasága és szentsége megmaradhat.
Kávézók mellett van más alternatíva is, pont most indult nemrég a CoLabs, a hónapban ingyenes is, ahol távmunkásoknak, freelancereknek, induló, iroda nélküli kis cégeknek biztosítanak helyet, van net, tárgyaló, tábla. Ilyen helyen akár még a munkahely feeling is megvan, hiszen nem vagy egyedül, bár ők ugye nem a klasszikus értelemben vett munkatársak.
Ennek ellenére örülök, hogy most nem távban dolgozom.
Viszont biztosan lesz még olyan időszak az életemben, amikor fogok.
Fiatal anyukaként szerintem a legjobb módszer lesz a munkába visszatérésre, már viszonylag korán. Részmunkaidőben, kotetlen munkaidővel jó lehetőség kisgyerek mellett újra felvenni a munka ritmusát. (főleg mert a szakmám is olyan, hogy nem engedhetek meg nagy kihagyást, különben minden tudásom elavul, és nem érek majd szinte semmit...)

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.11.08. 20:36:19

@KZsuzsa:

1. "átveréseket, mlm-et, borítékolást lehet találni." nem feltétlenül tennék "=" jelet!
2. "Úgy kell keresni ilyesmit, mintha" tevékenységet keresnél, szakmára, szakterületre, tevékenységre, tevékenységi/érdeklődési körre, illetve betölthető állás/pozíció megnevezése...
3. "Örök életre talán nem lehet csinálni, vagy esetleg "neonomád" üzemmódban." - Azért még létezik néhány alternatíva! ;)

KisVirág régóta figyellek, szerintem benned van a lehetőség, hogy "Fiatal anyukaként szerintem a legjobb módszer lesz a munkába visszatérésre, már viszonylag korán. " és nem feltétlenül alkalmazottként! ;)

Freelance71

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.11.09. 09:16:51

@Freelance71:
1. ha figyeltél, ott volt, hogy leginkább ;)
2-3. Nem mondtam, hogy nem létezik. Én ezeket látom, ismerem ;)

Az utolsóra meg: a szabadúszóság/saját vállalkozás/cég hívei gyakran nehezen vagy egyáltalán nem értik meg, hogy valaki szeret alkalmazott lenni/nem érdeklik a saját céges/vállalkozásos nyűgök :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.11.09. 09:27:07

@Alternatív karrier megoldások:
A távmunka és a szabadúszás fogalma nem a bejegyezésben keveredik...

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.11.09. 09:34:15

@KZsuzsa:
Egyetértünk abban, hogy a távmunkában az egyik nehézséget a magánélet és a munka elkölünítése jelenti.
Emellett nem mindenki alkalmas arra, hogy maga ossze be a feladatait és maga szabja meg az időkorlátokat.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.11.10. 11:39:28

@Zsuzsa; Szilvia.

Alapvetően egyetértünk, különösen abban, hogy nem a bejegyzésben keverednek az értelmezések. Azért reflektáltam, mert célszerűnek tartom, hogy ahol lehet, ott tegyünk különbséget.

@Zsuzsa,
"valaki szeret alkalmazott lenni"

Inkább úgy fogalmaznék, hogy kielégíti a pillanatnyi helyzet, vagy nem ismerte fel még a lehetőséget, illetve nem mer belevágni, mert jobb a langyos víz, mert olyan, hogy biztos munkahely már mint tudjuk nem létezik!

Freelance71

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.11.10. 12:15:33

Sziasztok!

Itthon, nem nagyon tudok, igazi távmunkáról. Amit Freelance is említett - mlm, borítékolás, egyéb átverések - tökéletesen egyetértek.

Ezen kívül, a távmunkás, tényleg nem szabadúszó, hanem alkalmazott.

Olyan céget ismerek Mo-on, igaz külöfldi multi, haol ún. "homeworking" létezik. Tulajdonképpen, ez, egyfajta távmunka.

Rendesen, alkalmazotti státuszban vagy. A cég biztosít számodra laptopot, mobiltelefont, fizeti az internetedet - bár, ezt többen is megteszik a cafetérián belül -, és bizonyos szint fölött autót is adnak, ahogy máshol is.

A "homeworking" annyit takar, hogy mikor nem szükséges az irodában lógatnod a lábad, akkor otthnról is elvégezheted a melódat. Ennél a cégnél pl. meg volt határozva, hogy hetente 3 napot homeworkölhetsz. Ide az is beletartozott, hogy ha külső értekezleted, munkád volt, akkor nem kellett utána visszamenned az irodába pl.

Természetesen, ez nem tipikus távmunka, hiszen van offline kapcsolatod a munkahelyeddel, illetve a belsős érekezletek miatt be kell menni.

Németországban léteznek ún. "mini job"-ok. Ezek, részben szintén egyfajta távmunkák. Itt is fontos, hogy nem vállakozó, céggel rendelkező szabadúszókról van szó, hanem alkalmazotti státuszban lévő dolgozókról.

A mini job annyit takar, hogy egyszerre több cégnél is, úgymond bedolgozol, csak részidőben vagy bejelentve. Általában asszisztensi, titkári, ügyintézői munkakörökről van szó, illetve tanácsadóiról. A fönök online naptárát otthonról is, vagy bárhonnan is kezelheted. Fontos, hogy az asszisztens, vagy titkár feladata itt, nem a kávéfőzés, mint ált. Mo-on ....

A válság hatására egyre népszerűbb egyébként ez a munkavállalási forma. Természetesen, nők dolgoznak többségében így, hiszen könnyebben össze tudják egyeztetni az óvoda vagy iskola időbeosztásával.

A bejegyzés címében feltett kérdésre a válasz pedig, egy külön bejegyzés témája lehetne. Röviden annyit, hogy akár távmunkáról, akár szabadúszó munkáról van szó, az egyénnek következetesnek kell lennie, tudnia kell elválasztania a munkát és a magánügy-intézéseit, a profi időbeosztásról már ne is beszéljünk.

Az emberek többségének szüksége van a kötött reggel 9-től este 5-ig tartó munkairődre, mert egyszerűen másként elúsznak mindennel. Sokan nem tudják kezelni és így, megfelelően kihasználni a távmunka, illetve a szabadúszóság adta szabadságot, hanem egyszerűen belefulladnak.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.11.11. 11:17:23

Konklúzió:

1. Szinte bárki végezhetné, de nem mindenki alkalmas rá.
2. Mint szinte minden ezek a képességek, is tanulhatók, kifejleszthetők!
3. Nem érdekes, hogy minden munkahelyen, minden szakterületen, minden embernek, mindig és mindenhol pont 8 órára van szüksége a munkája elvégzéséhez? ;)) - Tim Ferrys -

Freelance71

TaLány 2010.01.06. 20:16:04

Én szerettem távmunkában dolgozni. A főállásom mellett vállaltam a meglévő szabadidőm terhére reklámszöveg-írást. Nagyon élveztem, és még ráadásul szerintem jól is fizetett. Sajnos azonban a céget átszervezték, így a főállású copywriterek maradtak csak. :( Én személy szerint NAGYON NAGYON örülnék annak, ha több ilyen lehetőség lenne. Persze sok esetben nehéz előre ellenőrizni a megbízó korrektségét. És ugye ingyen dolgozni senki sem szeret...

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.01.07. 09:26:06

@TaLány:
Örülök, hogy pozitív tapasztalatod van a távmunkával kapcsolatban! :)
Munkaadói oldalról egyre többen ismerik fel a távmunkában történő foglalkoztatás előnyeit.
Bízom benne, hogy sikerül ilyen lehetőséget találnod! :)

Intima 2010.02.09. 14:27:14

A távmunka szerintem lehet alkalmazotti státusz, vagy vállalkozói, azaz megbízásos is. Szerintem távmunka ma még Magyarországon nem nagyon létezik, vagy nem bevett szokás. Pedig felmérésekkel is alátámasztották már annak eredményességét és hasznosságát. (elégedett munkavállaló, stresszmentesség, stb.)
Az eredeti kérdés a távmunka előnyeiről és hátrányairól szólt, amiről van már némi tapasztalatom (megjegyzem külsősként/vállalkozóként, otthon végzett munkával kapcsolatos tapasztalati éveim száma több, mint 2,5 év).

Előnyök:
- önálló időbeosztás
- otthoni/egyéb feladatot/család összehangolása
- rugalmasság (a munkaidő többnyire nem 9-17 óráig tart, gyakran este 11-kor is lehet/szükséges egyeztetni, dolgozni)
- olcsóbb a munkaadónak és a munkavállalónak is (office rendelkezésre áll, utazási költség, járulékok, adó, stb.)

Hátrányai: (munkavállalói és munkaadói oldalról egyaránt)
- ellenőrzés hiánya - bár jól meghatározott feladatoknál szerintem sokkal jobban számon kérhető a távmunkás, mint ha bent húzza le a 8-10 órát. Több visszajelzésre van szükség, ami irodai munka esetében sokkal kevésbé tud megvalósulni.
- nem egy esetben dolgozik ingyen a munkavállaló (ezt már előttem is írták)
- önálló munka esetében kevés a visszajelzés, ami motiválatlansághoz, befásultsághoz vezethet
- A legnehezebb része az otthoni/távmunkának szerintem a társaság hiánya.

Úgy gondolom, a távmunka ma bizalmi kérdés, éppen ezért egyéne válogatja, kinek előnyös a távmunka, kinek nem.

Régóta keresek olyan munkalehetőséget, ami távmunkában végezhető, mivel számomra fontos az önállóság, valamint az időbeosztás.

Távmunka címszó alatt ma szinte csak MLM-es, piramisos "munkákat" lehet találni, miközben a távmunka olcsó, és bizonyos esetekben mindkét fél számára megtérülő megbízást jelenthetne. Az egyik legnagyobb álláskereső site-on például nem is lehet távmunkás állásra jelentkezni. Pedig, ha belegondolunk, a sales tevékenységek döntő többsége mind végezhető távmunkában.

Remélem, hamarosan ebben is nagy változások lesznek kis hazánkban, és aki valóban dolgozni akar, azt kellőképpen értékelni is fogják a munkaadók, legyen szó távmunkáról vagy helyben végzett munkáról.

Szilvi, gratulálok a blogodhoz és online-os munkádhoz!

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.02.10. 09:14:42

Kedves Intima!

Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat és a távmunka előnyeiről és hátrányairól egy valós képet vázoltál! :-)

Szomorúan tapasztaltam én is, hogy a távmunka alatt az otthonról történő összeszerelés, borítékolás és MLM-es munkákat találhatók :(

Bízom benne, hogy a klasszikus értelemben vett távmunka előnyeit mihamarabb felismerik a vállalatok!

Az elismerést köszönöm! :):)

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2010.02.14. 01:37:29

@TaLány,
"NAGYON NAGYON örülnék annak, ha több ilyen lehetőség lenne."

Teremtsd meg a lehetőséged!!!

"reklámszöveg-írás"

Regisztrálj a twiterre! és építsd okosan magad, add el magad! ;)

Taubert István
ui: @profitgenerator -ként a twitteren megtalálsz, ha gondot okoz a kezdés, kiált és állok rendelkezésedre!

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2010.02.14. 01:59:06

@Intima

„Szerintem távmunka ma még Magyarországon nem nagyon létezik, vagy nem bevett szokás.”

Sokak számára nyitott kapu, azon szakterületek, ahol nem feltétlenül fontos a személyes jelenlét kiválthatók. Te pölö megkérdezted az alkalmazód, tettél egy kört? ;)

Tovább megyek, szerintem pont ma van lehetőség a kiszervezések korában, hogy bevállalj olyan feladatokat, melyek a munkaadód számára nyűg, túl gépies, és automatizálható, adott esetben vagy nagyon specifikus tudást, kompetenciát igényel, mint mondjuk adatbázis kezelés, nyelvismeret, Vagy pont, hogy nem igényel szinte „semmilyen” tudást adatgyűjés, bevitel kiértékelés, sajtófigyelés…

„Előnyök:
- önálló időbeosztás…”

OK! De azt is szögezzük le, nem mindenki alkalmas erre, még ha adott a tudása, a képzettsége, képességei… akkor sem feltétlenül!

És a lényeg, most jön, itt nagyon belecsaptál a lecsóba! ;) Erről van szó….

„Távmunka címszó alatt ma szinte csak MLM-es, piramisos "munkákat" „

Igen itt vét nagy hibát, aki távmunkát keres, és ezt írja be a keresőbe! Ahelyett, hogy relevánsz, szakmát, szakkerültet, képességet, tevékenységet keresne!

Ha távmunkát keresel ilyesmiket, írj a keresőbe:

- szakképesítésed, képzettséged, kompetenciáid, érdeklődési köröd
- tanácsadó, elemző, grafikus, xy szakértő, értékesítő, tanár,
- telemarketing, adatbázis-kezelés, felügyelet, adatbevitel,
- pénzpiac, analitika, ügyvitel, HR, motiváció, PR,

Taubert István!
süti beállítások módosítása