Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.10.13. 09:00 Bezzeg Szilvia

Állás – Pályakezdőként nehezebb az élet 1. rész

Címkék: munka állás önéletrajz munkavállaló pályakezdő

A közösségi média révén egyre több pályakezdő keres meg állás, illetve álláskeresési tanács kapcsán, így felmerült bennem az ötlet, hogy írok egy összefoglalót arról, mire érdemes odafigyelni, milyen buktatók és milyen lehetőségek vannak.

Mindenekelőtt azt a célt kell megfogalmaznod, mivel szeretnél foglalkozni. Ha nincs konkrét elképzelésed, gondold végig bizonyos szempontok alapján, milyen munkakör lehet testhezálló számodra. Ilyen kérdésekre gondolok:Kommunikatív vagy? Inkább irodában szeretnél ülni, vagy örökmozgó típus vagy? Egyedül vagy csoportban dolgoznál szívesebben? Hogy viseled a stresszt, megterhelést? Irányításra vágysz, avagy azt szeretnéd, kapjál autonómiát munkádhoz? Ezek átgondolása segít megtalálni a választ, mit (ne) válassz. Pl. kerüld az ügyfélszolgálati munkakört, ha nem szeretsz beszélni és nem viseled jól a konfrontációt (az ügyfelek jó része panasz miatt szokott telefonálni).

Amint körvonalazódott, milyen munkakör lenne a testhezálló, készítsd el önéletrajzodat (CV-det). Az amerikai típus az elfogadottabb, javaslom, hogy ilyet készíts (számos letölhető sablon/önéletrajz minta létezik az interneten).
Ami szerepeljen a szakmai anyagodban
- személyes adatok (név, születési dátum, elérhetőségek /e-mail cím és telefonszám/, lakcím),
- végzettségek, képzettségek (képzést nyújtó iskola és az elvégzett szak feltűntetése, kezdés és végzés ideje vagy csak a képzettség megszerzésének dátuma),
- szakmai gyakorlatok, nyári- és önkéntes munkák (ha esetleg van-volt munkaviszony, temészetesen az is),
- egyéb képzettségek (nyelvtudás, számítógépes ismeret, jogosítvány),
- személyes jellemzők, érdeklődési kör.
 
A frissen végzettek az esetek nagy részében munkatapasztalatot még nem tudnak maguk mögött, így ki kell domborítani a diákmunkákat, önkéntes munkákat, illetve a szakmai gyakorlatot. Ha hobbyból szoktál olyan tevékenységet végezni, ami illeszkedik az elképzelt állásokhoz, ajánlatos feltűntetni. Legyen az cikkírás, programozás, nyelvtanulás, ruha/táska tervezés és elkészítés, stb. 
Javaslom, hogy az önéletrajzod legyen fényképpel ellátva. Jó látni egy mosolygós arcot a CV-ben :-) Szerencsés olyan képet választani, ami egy önéletrajzhoz illik (arckifejezés mellett ajánlatos arra is figyelni, hogy a fotó készültekor milyen ruhát viseltél, s hol készült a fotó.)
Ha elkészült az életrajz, legalább pár ismerőssel-családtaggal nézesd meg – ez helyesírás szempontjából is fontos. Ha ezekkel végeztél, kezdődhet az álláskeresés! Erről bővebben egy következő bejegyzésben olvashatsz. :-)

22 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr81445412

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Angol önéletrajz írási tanácsok sikeres külföldi munkakereséshez 2010.12.18. 19:06:59

Ha már a szigetországba vetett a sors, és nem vagy olyan szerencsés, hogy eleve dolgozni érkezel előre egyeztetett állásra és munkahelyre, akkor bizony meg kell tanulnod egy-két dolgot az angolszász önéletrajzokról és kiválasztási folyamatról, ha önáll...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heh 2009.10.13. 09:26:04

jó kis összefoglaló cikk, bár meglep, hogy a pályakezdők ezekkel nincsenek tisztában. ez vajon kinek a hibája? a felsőoktatásé vagy a pályakezdőé?

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.10.13. 09:56:39

Inkább az oktatásé, hiszen, senkisem úgy születik, hogy tud CV-t írni. Ezeket a dolgokat meg kellene tanítani a srácoknak.

Rengeteg önéletrajz fut át a kezemen és hát ...

Olyan e-mail címeket és fotókat tudnak megadni a "gyerekek", hogy az ember vagy könnyesre röhögi magát, vagy legszívesebben tépné a haját.

Nem hiszem el, hogy nincs senki, aki rászólna X-re, hogy egyes pozicíókra való jelentkezéskor ne egy "mucuska@....hu" e-mail címet adjon meg; és még sorolhatnám.

Kolbert István 2009.10.13. 10:16:35

@Molnár Gergö: Is is. Nálunk a MÜTFön pl. egyetlen órán foglalkoztunk állásinterjúkkal, azt hiszem humánmenedzsmenten, de talán inkánn interjúztatást mint interjún való megjelenést tanultunk. A CV-t nem baj ha nem tanul senki mert így legalább mindenkinél kijön az egyénisége. Volt már szerencsém interjúztatni és nagyon szépen kijön az emberek egyénisége apróságokból is ki lehet szűrni. Egyébként is a cv mellett megy a csekkolás iwiwen és minden létező fórumon esetleg.
Ugyanakkor gyakran a kötelező sablon bullshitet írják a motivációs levelekbe és a cv rizsázós részébe. Aki kicsit is egyéni az már előnnyel indul.

heh 2009.10.13. 10:17:03

nálunk szerencsére figyelt erre az egyetem. Üzleti kommunikáció c. kurzus keretein belül tananyag is volt és évközben többször van karrier nap ahol hasonló témákban van előadás: CV írás, állásinterjú GYÍK, stb.

Kolbert István 2009.10.13. 10:38:46

@Molnár Gergö: A karrier napok tényleg jók szoktak lenni, ill szoktak hívni fejvadászokat, hreseket előadásra, beszélgetésre. De mivel az a hivatalos kereteken kívűl van, kevesen mennek el. De amúgy aki "nem elveszett" az neten talál anyagokat amik segítenek.

heh 2009.10.13. 11:00:47

@Kolbert István: Szerintem hozzáállás kérdése. Akit érdekel a dolog és komolyan gondolja a jövőjét, karriert, az elmegy a karrier napra. Én például már első évesként is mentem, mert bíztam benne, hogy suli mellett találok valami jó kis melót, de aztán ráébredtem, hogy majd ha végeztem :) :D

sgergely · http://twitter.com/sgergely 2009.10.13. 21:14:06

minek irjak cv-t ha anelkul is felvesznek 3 helyre mielott palyakezdo lehetnek?

heh 2009.10.14. 10:19:08

és azt hogy csinálod? ha szabad érdeklődni. :)

gergel 2009.10.15. 09:56:34

Szia Szilvia itt is :)
az europass szabványú cv-t, mint gyakorlatilag amerikai típusút mennyire szeretitek?(hr-es szemszögből nézve)

Az íméles felvetéssel nem teljesen értek egyet, bár tényleg jókat lehet röhögni ki milyen nickeket használ, lehetnek alkalmas jelentkezők, akik az autentikus mail-cím megalkotására szánják a legkevesebb időt vagy egyszerűen csak használnak egy freemailes vagy citromailes szart már 10 éve és nincs kedvük váltani. Én javaslom mindenkinek azért hogy yahoo-ra és gmail-re az összes valós nevéhez kapcsolódó aliast regisztrálja be. Nekem is van vagy 20 darab. :D És át is vannak irányítva arra, amit ténylegesen használok.

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.10.15. 17:03:34

@gergel: Visszatérve az e-mailes kérdésre: szerintem, nem mindegy, hogy mi szerepel a @ előtt. Legalább a szerint kellene válogatni, hogy milyen pozícióra adjuk be a jelentkezésünket.

Sőt, az önéletrajzunk sem ugyan olyan, ha mondjuk reklámszövegírói állásra pályázunk vagy mondjuk sales pozícióra.

Kreatív, művészeti jellegű helyre simán mehet színes lapon, kalligrafikusan. De találkoztam már elmetérkép önéletrajzzal is.

Szerintem, ezt is tanítani kéne, hogy mit hova.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.10.17. 15:41:55

@Kolbert István:
CV írást alapjaiban érdemes lenne tanulni. Az egyéniség ettől még megmarad. :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.10.17. 15:43:40

@Molnár Gergö:
Örülök, hogy van, ahol már kezdik oktatni.
Érdemes elmenni állásbörzékre, mert sose lehet elég korán a kapcsolatépítést elkezdeni.
Azok a cégek, akik börzéken vesznek részt, pályakezdőket vagy kevés gyakorlattal rendelkezőket keresnek. :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.10.17. 15:49:07

@gergel:
Az europass-os cv-t szeretjük :) A népszerűséget miatt jobban átláthatóbb, mint más önéletrajzok.

E-mail cím:
@KindlerMedical: Egyetértek! :)

@gergel:
Vannak olyan e-mail címek, amit meglátva meg se nézném az önéletrajzot. Példát nem írok, a fantáziára bízom :)
A legcélszerűbb olyan e-mail címet kreálni, ami a nevünk, vagy annak rövidítése.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.10.31. 13:53:33

"mivel szeretnél foglalkozni. Ha nincs konkrét elképzelésed, gondold végig bizonyos szempontok alapján, milyen munkakör lehet testhezálló számodra."

Erre a kérdésre valódi választ kaphatsz:
manhertz.com/celkituzes/ingyenes_celkituzo_tanfolyam.htm

Freelance71

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.10.31. 14:05:30

"milyen munkakör lehet testhezálló számodra. Ilyen kérdésekre gondolok:Kommunikatív vagy?"

Ha már pályakezdőkről, beszélünk, totál mindegy, diploma, szakmunkás bizonyítván van a zsebedben. Akkor már kissé késő a fentebbi kérdéseken gondolkodni, ezeket már minimum az általános iskolában kellene átgondolni. Arra trenírozni gyereket, hogy ne divatszakmát, hanem "szerelmet", de legalábbis olyan kielégítő szeretőt válasszon ami minimum nem büntinek tűnik! ;)

Na jó, végül nem késő, hisz életfogytig tartó tanulás a trendi!

Tipp! Azok számára akik munkatapasztalatot még nem tudnak felmutatni, megoldást, sőt egy profi, releváns szakmai blog referenciát is jelenthet!

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.10.31. 14:09:32

@bezzegszilvia:

igaz is...

1. Szerinted a fejvadászok mennyire, vadásznak, illetve informálódnak szakmai blogok alapján?
2. Mennyi igazság van abban, hogy a munkáltatók, fejvadászok... iwiw, myVIP, bulifotók... -on keresnek fogást a jelöltön
3. Amennyiben egy összefoglalót, tilalomfa gyűjteményt megcsinálnál, szívesen kiraknám blogomra!

Freelance71

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.10.31. 14:17:05

@Kolbert István:

"Egyébként is a cv mellett megy a csekkolás iwiwen és minden létező fórumon esetleg. "

most olvasom! ;)

Ez valóban így megy vagy csak mítosz?
Ha tényleg igaz, akkor mely területen elhelyezkedők figyeljenek erre különösen?

Minden estre a 22 csapdája, mert ha már itt ott megjelent, fotód, véleményed ami rossz fényt vet rád, utólag már mit tudsz tenni. Amikor megesik, vagy megesett mondjuk x évvel korábban "gyerekcsíny" akkor meg nem az elhelyezkedési esélyeiddel foglalkoztál, naná nem betépve... ;)

Freelance71

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.11.01. 17:15:28

@Alternatív karrier megoldások:
Freelance, azt gondolom, hogy nincs szükség minden esetben tanfolyamra.
Az utat önmagunkhoz nekünk kell megtalálni, a képzés bizonyos esetekben egy eszköz lehet ehhez. :)

A legtöbb fiatal még az érettségi/szakmunkás/technikum elvégeztél sem tudja meghatározni, mivel foglalkozzon. Nem is lehet ezt elvárni. Azt gondolom, a legtöbb embernél ez idővel fogalmazódik meg. :)

A blogot felmutatásként vagy kapcsolat építésnek gondolod?

Ha előbbit, én azt látom, a web 2.0-es alkalmazások nálunk még gyerekcipőben járnak. Persze minden idő kérdése ;)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.11.01. 17:47:23

@Alternatív karrier megoldások:

1. A fejvadászat a piackutatással kezdődik. Ebbe beletartozhatnak a blogok is. Ha keresőoptimalizálás szempontjából jól van felépítve egy oldal, akkor könnyű rátalálni. Persze becenév alapján nem mindig lehet beazonosítani egy embert.
Arra, hogy az adott személy blog bejegyzéseit végigolvassa egy fejvadász, sem idő, sem lehetőség sincs.

2. Vannak olyan állások, aminél segítséget nyújt az IWIW áttekintése. Ilyen a több nyelven beszélők beazonosítása. A fejvadászatot természetesen nem helyettesíti.
Bizonyára vannak olyan cégek is, akik főként innen toboroznak.

3. "Amennyiben egy összefoglalót, tilalomfa gyűjteményt megcsinálnál, szívesen kiraknám blogomra!"
Kifejtenéd, hogy milyen összefoglalóra gondolsz? :)

Nem kell a közösségi portálokat túlmisztifikálni. :) Ezeken az oldalakon az obszcén szavak használata, a politizálás, a munkahely-munkaadó szidása elegendő ahhoz, hogy ne hívjanak be valakit állásinterjúra, ha megnézik az adatlapját. (Fél)meztelenül és ittas állapotban készült fotók hasonló eredményre vezetnek.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.11.01. 20:19:46

@bezzegszilvia,

"A blogot felmutatásként vagy kapcsolat építésnek gondolod? "

Aki ismer, már unja a vesszőparipám:

"Ma már szakértőket keresnek, és nem ezermestereket!"
Mégsem mindenki érti! Úgy gondolom, akár alkalmazottként, akár bármilyen jellegű "vállalkozóként", jobb eséllyel indulsz, ha egy valamihez értesz, de ahhoz nagyon. Kezdő vállalkozó és kezdő munkavállaló null kilométeres jogsival, nehezen mutat fel referenciát! Ugyanakkor a létező tudását, hozzáállását, rendszerességét, precizitását, jellemezni tudja egy blogban.

Továbbá egy blog nem csak referenciaként működhet, érdeklőket "fejvadászokat" hozhat. Az emberek információt, lehetőleg ingyenes infót keresnek. Ha ezt megkapják, sőt többet is, lojálisak lesznek. (erre rá lehet gyúrni különféle csapdákkal, feliratkoztatásokkal).

Nem utolsó sorban alkalmas lehet diplomamunka téma keresésre, illetve olyan résztapasztalatok, kifejtésére ami diplomamunkának nem képezi ugyan szerves részét, egy potenciális munkaadót pedig lehet pont ez a tudás, gondolkodásmód fog meggyőzni!

Természetesen felmutatásként, és kapcsolatépítésre, sőt új témák, lehetősége feltérképezésre is alkalmasnak gondolom.

Nem kívánom, túlmisztifikálni a dolgot...

Nem is gondolom, hogy jelenleg túl nagy reményeket kellene fűzni hozzá, de hogy a trendek ebbe az irányba mutatnak abban biztos vagyok!

Freelance71

ui: ha most ülnék az iskolapadban, már ma megkeresném azt témát amire igény van, és holnap elindítanám az első jövőépítő blogom
uui.: bocsi, kissé hosszúra sikeredett ;)

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.11.02. 11:15:46

@Alternatív karrier megoldások: Ezzel csak félig értek egyet. Nem biztos, hogy a szerelmedből - munka - meg tudsz élni. Azaz, kifizetni a gázszámlát.

Tehát, azt is kellene tanítani, hogy álljunk több lábon. Sokszor, a szerelem, csak hobbiként lehet jelen az ember életében, míg másból ki tudja fizetni a rezsit:)

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.11.02. 17:32:46

@KindlerMedical,

Nagyon is egyetértünk! ;) De...

Egész máshova kell raknod a lécet, ha csak hobbinak szánod, esetleg van pár $cent AdSense bevételed, és más kategória ha megélhetésnek, és mondjuk mellékállásként elkezded.

Amennyiben, hobbi akkor különösebben nem is fontos kutatni, kevésbé fontos, a reakciókat, a trendeket figyelni.

A több lábon állással viszont kevésbé értek egyet, ha egy valamit csinálsz nagyon profin, sokkal megtérülőbb, mint több mindet kevésbé profi módon. Rizikósabb is itt nincs vita, viszont rizikó nélkül nincs siker!

Freelance71
süti beállítások módosítása