Állás - munka alias Személyzeti Kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

avagy a személyzeti kantin

2009.09.03. 09:00 bezzegszilvia

Állás - majd ha nyugdíjas leszel

Címkék: állás bér nyugdíjas vállalat alkalmazott munkavállaló pályakezdő vezető

„Több száz személyt foglalkoztat a rendőrség nyugdíjuk folyósítása mellett, néhányan akár bruttó négyszázezer forintot is kapnak.” - olvasható a Népszabadság oldalán.

 

A nyugdíjasak foglalkoztatása számomra kétoldalú jelenség. Sajnálom azt, aki nem tud megélni a nyugdíjából valaki, mert alacsony összeget folyósítanak, viszont nehezebben értem meg azokat, akik (havi 100e Ft feletti nyugdíj esetén) csak azért integrálódnak a munka világába, hogy több luxust megengedve, még nagyobb életszínvonalon éljenek. Persze szabad országban élünk, s mindenki maga dönti el, mivel szeretné tölteni nyugdíjas éveit.Más oldalról szemlélve a dolgozni vágyó pályázik, de a munkáltató dönt, kit alkalmazzon. Azaz, ő választ.

 

Ha adott egy frissen végzett munkaerő és egy nyugdíjas, akik közel azonos bérköltséget vonnak maguk után, mi az, amiért az idősebb pályázó lesz a befutó? Miért a nyugdíjas kap kiegészítő lehetőséget, s nem egy fiatal álláslehetőséget?


15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr741350789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mxz 2009.09.03. 10:22:15

mondjuk azért választják mert "kissé" nagyobb a szakmai tapasztalata.

szerinted akkor aki nyugdíjas, az haljon meg?

no ez komoly egy HR-estől... az vagy egyáltalán?

hummingbird · http://allasfoglalas.blog.hu/ 2009.09.03. 11:06:28

A rendőrségen a nyugdíjasok még javában aktívak (40-45 évesen mentek nyugdíjba). A rendőrök, katonatisztek többsége kapta/kapja a szép, magas nyugdíját (mert ezért az átlag nyugdíjnál többet lehetett elérni)és mellette elment alkalmazottnak vagy saját céget alapított. A korai nyugdíjazás annak is járt, aki életében fegyvert nem fogott, hanem íróasztal mögött ült, csak mert fegyveres testület tagja volt... (Ezen azért változtattak pár éve, bár nem tudom, most pontosan hogy is van ez a fegyveres testületeknél...)

Másrészről, ha eltekintünk a fegyveres testületektől: a nyugdíjast nem szokták teljes összeggel bejelenteni. (Magáncégekről van szó, természetesen.) Tapasztalatom szerint még azon cégek sem jelentik be, ahol egyébként szokás a munkavállalókat bejelenteni. A nyugdíjasnak ugyanis már nem érdeke, hogy bejelentsék... neki bőven elég a minimálbér (akár részmunkaidős is), a többi mehet nyugodtan zsebbe. Neki már úgyis megvan a nyugdíjalap...

womanofspirit 2009.09.03. 12:39:02

Nyugdíjast ekkora munkanélküliségbe minek vesznek fel?!

tothzoli · http://www.facebook.com/tothzoli 2009.09.03. 20:02:18

@mxz: Szerintem itt a bejegyzés nem erről szól...
Nem a tapasztalat számít a nyugdíjas munka mellett. Hanem arról lehet szó, hogy a kapcsolatai miatt nyugdíj+fizetés=400eft fizu, és más meg menjen munkanélkülibe.

mldrv 2009.09.05. 08:02:19

most ez komoly, hogy ha véletlenül 100e felett van a nyugdíjad, akkor azzal már be is kell érned? meg havi 100 szerinted már elég a luxus színvonalú életvitelhez?! szerintem még akkor sem elég, ha egyedül élsz egy alacsony rezsis saját tulajdonú lakáskában. na mondjuk havi 200e-től már elég kellemes.

na tegyük fel, valós példa, 130 ezres nyugdíj, családi házban a gyerekek fele kirepült, a többi még nem (későn születtek, na) a rezsi legyen átlag 60 ezer havonta (villany 15-20, a fűtés télen 40 és ez korszerű cirkóval; aztán van telefon meg internet meg víz), a kaja legyen még 50-60.
ja a férjre nem lehet támaszkodni, minimális nyugdíja van (asszem 50), amiből egy kis részt ad csak haza :)
aztán néha esetleg a házban is akad javítanivaló. felújítást hagyjuk is, max egy-egy festés vagy háztartási gép javítása néha.
ruházkodás? új ruhákat is felejtsük el.
autó sincsen náluk, arra már nem futja, meg hát az luxus.

tehát 180-ból kéne élniük a nagy rezsi mellett, ezek után gáz, ha bevállal alkalmanként egy kis munkát az illető? nagyon speciális a képzettsége, nem az átlag képzetlen többdiplomás irodai adatrögzítőtől veszi el a kenyeret.
így pedig lehet a külön kiadásokra is költeni (továbbra sem luxusdolgokra, nincs klíma, nincs autó, semmi).

tudom, adja el a családi házat... :) nem lehet, amíg a gyerekek nem repültek ki teljesen (talán a külön szoba még nem luxus amúgy), meg egyébként is áron alul menne el jelenleg.

egyébként a konkrét esetben a kis munkákkal együtt sem lesz 400e a fizetés+nyugdíj sajnos. még az a vicces, hogy a férj viszont nem dolgozik, neki jó az 50 is, mert gondoskodnak róla :)

PS: igen, azt írtam, hogy "képzetlen többdiplomás", nem véletlenül.

mldrv 2009.09.05. 08:14:25

egyébként még mielőtt valaki bebizonyítaná, hogy lehet mondjuk 60-ból is élni: igen, tudom, lehet, én is éltem annyiból albérletben átmenetileg;

az albérletben ketten voltunk, rám jutott: 45e lakbér fele, 30e rezsi+kktg fele, és sokszor nem ettem egész nap,így a kaját sikerült mondjuk 15-re leszorítani :) meg nem költöttem más dolgokra és néha hazamentem.
amit megspóroltam, később elköltöttem értelmes dologra (lakás).

de hosszabb távon nem elég a 60, mert esetleg szeretnél mindennap 2-3x étkezni, veszel új ruhát, elmész fodrászhoz, felújítod a lakást (ha saját, de néha még albérletben is kell gondoskodni dolgokról), fűtést kell javíttatni, új(abb) számítógép, stb... számomra ezek egyike sem luxus.
és akkor autóról még nem is beszéltünk! :)) vagy pizzarendelésről, gyorsétteremben étkezésről... ezek mindegyike nyeli a pénzt, ezért abszolút kerülendő, ha kevésből akarsz élni :)

a hiteltörlesztést pedig szándékosan nem említettem. nem hiszem el, amikor emberek arról írnak, hogy havi 70 nettóból egyedül gyereket nevelnek és még a lakáshitelt is fizetik, és nincs más jövedelmük. hisz sokszor maga a lakáshitel havi részlete eléri a 70-et. bár lehet, hogy az én hibám, mert nem jut eszembe, hogy esetleg nem fizetik a közös költséget, rezsit meg hasonlókat, meg hogy nem említik, hogy kapnak egy kis hazait (kaját) néha. meg létezik havi 25 ezres lakáshitel is (ha csak kis összeget vett fel), de így sem bírom összeadni, hogy kijöjjön a 70 gyerekkel.

mldrv 2009.09.05. 08:17:22

azt elfelejtettem kihangsúlyozni, hogy azt nem hiszem el, hogy nincsen más jövedelmük (akár zsebbe tett pénzben, akár természetben mint pl kaja, ruha) ÉS még hitelt is fizetnek. :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.07. 14:34:25

@mxz:
"...több luxust megengedve, még nagyobb életszínvonalon éljenek.."
Azt gondolom, az éhenhalás és luxus/magas életszínvonal között elég éles a különbség.

Az lenne az ideális, ha nyugdíjas éveinkre rendelkeznénk –mindannyian- annyi tartalékkal, hogy ne kelljen már dolgoznunk, csak élveznénk munkánk gyümölcsét.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.07. 14:52:26

@mldrv:
A blogban hosszas lett volna részletezni, hogy 100e Ft feletti nyugdíj olyan alacsony rezsijű lakás mellett értendő, ahol minden családtag rendelkezik jövedelemmel. Hiszen jöhetne a kérdés, mi számít alacsony rezsinek? ;)

Azokra utaltam, akik azért dolgoznak, hogy luxusként pl. takarítót/bejárónőt fogadhassanak és „nagyvilági életet” élhessenek. Pusztán a nyugdíjból utóbbi kettőre nem tellene. (Ismerek ilyen embert.)
Nos, ők az én értelmezésemben elveszik a munkát azoktól, aki azért dolgoznának, hogy egyáltalán meg tudjanak élni.

Időskorban normális esetben már nem kell lakástörlesztést vagy albérleti díjat fizetni. Persze mindig lehetnek kiugró példák ;)

Havi nettó 70e Ft-ból egy ember nem tudja fenntartani a lakást és fizetni a költségeket :-(

mldrv 2009.09.10. 04:10:48

@bezzegszilvia: nálunk az egyik családtag 35 évesen szintén 35 éves hitelt vett fel, úgyhogy ő lehet fizetni fogja még akkor is a hitelt. :D
a többivel egyetértek

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.17. 10:58:57

egyszerű: nyugdíjast akkor alkalmaznak, ha csókos.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.17. 11:39:11

@Strici:
Én tudok olyanról, aki maga is nyugdíjas középvezető és azért vesz fel nyugdíjasokat, hogy önmagát, ezáltal a nyugdíjasokat "támogassa" felsővezetők felé.

Pártmentes 2010.03.25. 08:58:08

Sricinek igaza van! Én is ismerek olyat, akinek 130 ezer a nyugdíja, ( sőt a feleségének is hasonló )
jó módban élnek, és mégis FEKETE MUNKÁBAN magas órabérért foglalkoztatják, mint kisegítő felszolgáló.
Sőt Ő a levezénylő, nem az üzletvezető az esküvőkön.
Sza...l dolgozik, 1 asztalos, de ő a megbecsült.

Pártmentes 2010.03.25. 09:00:30

@Strici: Így igaz írtam is a hozzászólást.

Pártmentes 2010.03.25. 09:05:51

Visszatérve (bocs), azoktól a nyugdíjasoktól nem sajnálom a munkát, akik a létminimum nyugdíjat kapják, s nem a fényes életkörülményes rezsi kifizetésre - megélhetésre dolgoznak.
süti beállítások módosítása